Au apărut primele rezultate ale recensământului. Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat în Constanța

de Petruta RIDICHE Joi, 18 Mai 2023 3097
Colegiul Prefectural Constanța s-a reunit, astăzi, în cadrul unei ședințe în colaborare cu Direcția Județeană de Statistică și Casa de Asigurări de Sănătate. Evenimentul s-a desfășurat în Sala „Remus Opreanu” și a avut ca teme principale rezultatele provizorii ale recensământului runda 2021 și și modificările pachetului minimal de servicii medicale. Pe lângă prefectul Silviu Coșa, la ședință au participat șeful Direcției Județene de Statistică Constanța, Monica Eliana Constantin, și directorul Casei de Asigurări de Sănătate, Luminița Nagy.

Șeful Direcției Județene de Statistică Constanța, Monica Eliana Constantin, a pus accent pe scăderea populației în județ, care devine alarmantă, și a prezentat situația îmbătrânirii populației. „Este prima dată când ne întâlnim după publicarea primelor rezultate ale recensământului. Aș dori să mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit în această activitate. Pe 30 ianuarie au fost publicate primele date provizorii. Acestea sunt singurele date cu caracter provizoriu. Populația rezidentă a județului Constanța a fost, la momentul recenzării, de 656 de mii de persoane. Este o populație provizorie, dar acest total nu se va mai schimba. Față de recensământul trecut, înregistrăm o scădere a populației cu 28 de mii de persoane și cu aproximativ 6 procente. Majoritatea populației este de sex feminin și trăiește în mediul urban, în procent de 66%. La recensământul trecut, aceasta a fost de 68%, deci este o trecere ușoară a populației din mediul urban în mediul rural. De asemenea, din punct de vedere al mărimii populaţiei rezidente, judeţul Constanța se situează pe locul 5 în ierarhia judeţelor. Fenomenul de îmbătrânire s‐a accentuat, vârsta medie a populației rezidente pentru județul Constanța crescând la 42,2 ani, față de 40,0 ani la recensământul din 2011”, a declarat directorul DJS. De asemenea, a menționat că, față de vârsta medie pe țară, vârsta medie în Constanța este mai mică cu 0,2 ani, anume 42,4 ani. În ierarhizarea județelor, în ordine crescătoare, după vârsta medie, Constanța se plasează pe locul 17. În cadrul Regiunii Sud‐Est din care face parte și Constanța, vârsta medie este de 43,3 ani, județul având vârsta medie cea mai mică.

În continuare, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Constanța, Luminița Nagy, a explicat modul în care s-a extins pachetul minimal de servicii medicale care se acordă în asistența primară persoanelor care nu fac dovada calității de asigurat. „Începând cu 1 ianuarie 2023, a fost extins pachetul minimal de servicii medicale care se acordă în asistența primară persoanelor care nu fac dovada calității de asigurat, prin lărgirea acestui pachet minimal de servicii. Este vorba de: servicii medicale curative, anume serviciile medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală, consultațiile în caz de boală pentru afecțiuni acute, subacute și acutizări ale unor afecțiuni cronice, consultațiile periodice pentru îngrijirea generală a persoanelor cu boli cronice și așa mai departe; servicii medicale de prevenție și profilactice – aici vorbim de consultații preventive periodice oferite persoanelor cu vârsta între 0-18 ani sau consultații în vederea monitorizării evoluției sarcinii și lăuziei; servicii medicale la domiciliu, care se acordă de către medicul de familie; servicii diagnostice și terapeutice, care se pot acorda exclusiv persoanelor înscrise pe lista proprie, la cabinet, la domiciliul persoanei sau la locul solicitării; activități de suport, precum eliberarea documentelor medicale, potrivit domeniului de competență, necesare pentru evaluarea și reevaluarea în vederea încadrării în grad de handicap și, nu în ultimul rând, servicii de administrare de medicamente. Este vorba, aici, de administrarea schemei de tratament direct observat (DOT) pentru bolnavul TBC confirmat”, a specificat Luminița Nagy în cadrul ședinței Colegiului Prefectural.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei