Hrănirea copiilor este una dintre cele mai frecvente
preocupări ale părinților. Aceștia vor să le ofere tot ce este mai bun pentru
ca ei să crească sănătoși și plini de vitalitate, dar uneori se lasă purtați de
miturile false care înconjoară unele alimente și aruncă anumite tipuri de
alimente fără să pună întrebări suplimentare. Pâinea este unul dintre ele. Vrei
să știi de ce pâinea este bună pentru copii?
Adevărul este că pâinea se bucură de o reputație foarte
proastă care nu corespunde realității. Este unul dintre acele alimente de bază
care ar trebui să fie foarte prezente în alimentația copiilor, deoarece vorbim,
până la urmă, de cereale. Descoperim care sunt beneficiile pâinii pentru copii.
Beneficiile
pâinii
în alimentația copiilor
Principalul dușman al pâinii este credința larg răspândită
că pâinea îngrașă. De aceea, o eliminăm imediat din dietele copiilor, deoarece
suntem îngrijorați de creșterea alarmantă a obezității la copii. Totuși, acesta
este un fals mit alimentar care îi poate priva pe copiii noștri de o dietă
sănătoasă și echilibrată.
Este adevărat că pâinea îngrașă, ca orice alt aliment pe
care îl consumăm. Dar este, de asemenea, adevărat că pâinea le oferă copiilor o
cantitate mare de nutrienți sub formă de carbohidrați, care le oferă energia de
care au nevoie pentru a face față tuturor activităților de peste zi. Este
curios faptul că, oricât de preocupați suntem de creșterea în greutate,
alimentația copiilor conține în continuare mai multe proteine și grăsimi decât
carbohidrați.
În plus față de carbohidrați, consumul de pâine sau
de
chifle are multe alte beneficii pentru sănătatea copiilor. Pâinea
este bogată în fibre și acid folic, esențiale pentru protejarea sistemului
cardiovascular al copiilor. De asemenea, conține vitamina B1, iod și zinc
pentru a stimula sistemul imunitar și a face organismul mai puternic.
Tipuri de pâine pentru copii
Ajunși în acest punct, și știind că trebuie să includem
pâinea în dieta zilnică a copiilor noștri, ne întrebăm ce tipuri de pâine
există și care sunt cele mai bune pentru copii. Sandvișul obișnuit, făcut cu
pâine feliată eventual
paine
cu secara, este una dintre gustările preferate ale copiilor, dar în
general aceasta are un conținut mai ridicat de grăsimi. Ideal ar fi să facem
aceste sandvișuri cu chifle.
Pâinea care este deja prăjită poate fi, de asemenea, foarte
tentantă pentru a face sandvișuri amuzante. Și adevărul este că acest tip de
pâine are toate beneficiile, dar este la fel de bună ca pâinea feliată, care
are mai multe calorii decât pâinea normală sau clasicele chifle. Cu toate
acestea, nu este necesar să eliminăm aceste două tipuri de pâine din dieta
copiilor, ci doar să reducem consumul lor.
Tipul ideal de pâine pentru copii este pâinea albă, făcută din
făină, apă, sare și drojdie. Această pâine este perfectă pentru a însoți mesele
și, de asemenea, pentru a face gustări hrănitoare pentru gustările copiilor.
Putem lua în considerare și pâinea integrală pentru nutrienții săi, dar
adevărul este că conținutul său ridicat de fibre poate provoca tulburări de
stomac la copii dacă este consumată în exces.
Deci, îngrașă pâinea sau nu?
Adevărul este că nu, pâinea nu îngrașă pe nimeni dacă este
consumată în porții raționale, dar acest lucru este valabil pentru orice tip de
aliment. Într-un studiu al UNESCO, din 2015, referitor la alimentație, se spune
că "mai mult de jumătate din necesarul zilnic de energie provine dintr-un
amestec de pâine, cereale, tăiței, orez și cartofi" și că acestea ar
trebui consumate de mai multe ori pe zi; ei bine, se mai spune și că ar trebui
consumate cel puțin 400 g de legume și fructe în fiecare zi.
În plus, același studiu evidențiază beneficiile consumului
de pâine pe care noi nu le cunoaștem, pentru că nu ne oprim aproape niciodată
să investigăm dacă ceea ce le dăm copiilor noștri, sau chiar ceea ce mâncăm
noi, este bun sau rău și cum ar trebui să îl includem în alimentația noastră
zilnică. De exemplu, ar trebui să le dăm pâine micuților noștri din momentul în
care încep alimentația complementară -6 luni-, deoarece îi ajută în procesul și
consolidarea mușcăturii.
Alte beneficii ale includerii pâinii în alimentația copiilor
sunt:
Contribuie semnificativ la aportul de proteine, fibre,
minerale precum potasiu, calciu și magneziu.
Este o modalitate excelentă de a introduce în organism
vitaminele C, acidul folic, B1, B6 și iodul, atât de importante pentru
funcționarea sistemului nervos al copiilor noștri.
Prin pâine furnizăm acid folic, care ne ajută să avem grijă
de inimile copiilor noștri și să le îmbunătățim funcționarea mentală.
Mitul conform căruia pâinea "îngrașă" este
demontat de OMS, ale cărei studii ne ajută să înțelegem că "conținutul
energetic al amidonului este de fapt mult mai mic decât cel al grăsimilor sau
al băuturilor alcoolice. De fapt, consumul excesiv de grăsimi, zahăr rafinat și
băuturi alcoolice, combinat cu un aport scăzut de micronutrienți și
non-nutrienți, este cel care duce la obezitate, eventual combinat cu deficiențe
nutriționale, în timp.
Ce se întâmplă cu glutenul din pâine - este rău pentru
copii?
Nu are nicio legătură, majoritatea alimentelor pe care le
consumă sub formă de cereale conțin gluten și de multe ori nu suntem conștienți
de acest lucru; ceea ce este cu adevărat important este că cantitățile pe care
le consumă copiii noștri sunt mici și nu ar putea introduce atât de mult gluten
în organismul lor încât să determine că acesta ar putea fi dăunător.