În preajma sărbătorilor de Paște, Asociația Pro Consumatori a realizat un studiu despre conținutul de aditivi din cozonacii de pe piață.
APC a achiziționat 31 de tipuri de cozonac din marile structuri comerciale, cum ar fi hiper și supermarketuri, fabricat și distribuit de 13 producători, cu gramajul cuprins între 325 și 1.000 de grame. Au fost analizate sortimente de cozonac fabricate sau distribuite de către SC Vel Pitar SA din Râmnicu Vâlcea, SC Boromir IND SRL din Râmnicu Vâlcea, Auchan, Cora, Carrefour, Tedesco SRL din Italia, SC Grewe SRL din Vestem-Sibiu, SC SAL-PAN din Salonta-Bihor, SC Lucipol Impex SRL din Râmnicu Vâlcea, SC As Pan SRL din Popești Leordeni-Ilfov, SC Cristian Impex SRL din Tulcea, SC Aida Prod Com SRL din comuna Cernica-Ilfov și SC Teoden SRL din Băilești-Dolj. În afară de făină, zahăr, drojdie, sare iodată, în "cozonacul" industrial s-au identificat următoarele ingrediente: spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori.
Conținutul de cacao la produsele analizate variază între 0,5 la sută și 2 la sută. Niciunul dintre produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri).
La 65 la sută dintre produsele analizate nu se menționează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea cozonacului.
Un singur producător de cozonaci, SC Grewe SRL, dintre cei ale căror produse au fost analizate, declară că folosește făina tip 000.
În cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 de aditivi alimentari.
În top trei al cozonacilor aditivați figurează, pe locul întâi, cozonacul cu rahat și cacao, fabricat de Lucipol, cu 15 aditivi, pe locul al doilea, cozonacul cu rahat și cacao, fabricat de Vel Pitar, cu 14 aditivi, și, pe locul al treilea, cozonacul cu nucă și cacao, fabricat de Lucipol, cu 13 aditivi.
Pe ultimele trei locuri din top, cu cei mai puțini aditivi, sunt cozonacul cu cremă de ciocolată-rom, fabricat de Boromir, cozonac cu umplutură de nucă, stafide și rahat, fabricat de As Pan și cozonacul cu stafide, rahat și cacao, fabricat de Teode, cu câte șase aditivi. De asemenea, cozonacul cu nucă și cacao, fabricat de Carrefour și cozonacul cu rahat, stafide și cacao, fabricat de la Cristian Impex, conțin câte cinci aditivi, iar cozonacul cu cremă de caramel și cremă de ciocolată, fabricat de Boromir, conține patru aditivi.