Când se va termina coșmarul din trafic? Iată cât va mai fi Constanța șantier!

de Florentina BOZÎNTAN Luni, 03 Octombrie 2022 4450
Constanța s-a transformat, în ultimele luni, într-un imens șantier. Buldoexcavatoarele își înfig „colții” în tot ce înseamnă trotuare pe arterele principale, spre disperarea pietonilor care ajung să facă slalom printre mașini. În acest timp, șoferii tot încearcă alte trasee, pe străduțele din cartiere, în speranța că vor reuși să evite cozile kilometrice formate pe străzile în reparații. Un adevărat haos, care va mai dura, după cum spune autoritatea publică locală, până în vara anului viitor.


„Traficul din Constanța a ajuns mai rău ca în București!” – își vărsa năduful, zilele trecute, un taximetrist. A ieși cu mașina în traficul din reședința de județ de la malul mării a ajuns să fie o testare a nervilor și o punere la încercare a cunoștințelor privind infrastructura rutieră. Se lucrează pe toate arterele principale, ba chiar în ultimele săptămâni au început să fie decopertări și pe străzile secundare și inclusiv pe aleile din cartiere. Un veritabil șantier, care îi pune la grea încercare atât pe șoferi, cât și pe pietoni. Iar nemulțumirile sunt nenumărate! Bunici care își iau nepoții de la școală, la orele prânzului și sunt nevoiți să meargă cu ei pe carosabil, pentru că trotuarele sunt impracticabile. Șoferi care reclamă că s-a ajuns în situația de a sta mai bine de o oră și jumătate în trafic, pentru a străbate orașul dintr-un capăt în celălalt, și nu doar la orele de vârf! „Suntem nevoiți să intrăm prin cartiere, pentru că străzile principale se blochează. Și aglomerăm străduțele, multe dintre ele cu sens unic, ceea ce este o altă «bucurie», pentru că încurcă traficul. Iar în fiecare zi căutăm alte și alte trasee! Este un haos!”, ne-a reclamat Dumitru S., taximetrist în Constanța.

Lucrările avansează pe bd. 1 Decembrie 1918
Problemele semnalate de cetățeni nu sunt o noutate, nici pentru autoritățile publice locale. De altfel, în urmă cu câteva luni, primarul Vergil Chițac explica faptul că s-a ajuns să se lucreze în mai multe zone ale orașului, în același timp, pentru că fiecare proiect de infrastructură reprezintă o investiție distinctă, de sine stătătoare, cu contract și finanțare europeană diferită. Dar cât va mai dura acest șantier? Reprezentanții Primăriei Constanța afirmă că lucrările avansează și că în vara lui 2023 ar trebui finalizate.

De exemplu, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gara CFR și stațiunea Mamaia”, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu / 1 Decembrie 1918, conform graficului fizic de execuţie actualizat şi transmis de către constructor, lucrările de execuţie realizate până la data de 26 septembrie sunt: în zona hotelului Oxford – City Park Mall au fost executate reparaţii structură drum – punctual şi aşternere strat uzură, sistem rutier trotuare, canalizaţie reţele telecomunicaţii şi energie electrică, pistă biciclete, zona spaţiu verde, pavaj trotuar, montaj stâlpi iluminat public; în zona City Park Mall – Dacia - sistem rutier trotuare, canalizaţie reţele telecomunicaţii şi energie electrică, pistă biciclete, zona spaţiu verde, pavaj trotuar, montaj stâlpi iluminat public; iar în zona Dacia – zona Trocadero a fost decopertat trotuarul. În perioada următoare, șantierul se va extinde până spre gară, iar termenul de finalizare este 30 aprilie 2023.

Străduțele din jurul arterei Ștefan cel Mare vor fi decopertate
Lucrările avansează și în centrul orașului, în cadrul proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală”, care cuprinde strada Ștefan cel Mare, bulevardul Ferdinand și alte străduțe. „Pentru proiectul «Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanţa», lucrări executate până în prezent: lucrări de decopertare pe tronson Atelierelor - Răscoalei; lucrări de montare pavaj granit pe tronsonul cuprins între strada Atelierelor – strada Ştefan Mihăileanu; lucrări de canalizare pluvială;
- lucrări ale instalațiilor electrice pentru iluminat. Urmează să fie executate: lucrări de decopertare pe tronson str. Răscoalei – str. Zorilor; lucrări de canalizare pluvială; lucrări ale instalațiilor electrice pentru iluminat; lucrări de montare pavaj granit pe tronsonul str. Ștefan Mihăileanu – str. Zorilor; montarea stâlpilor de iluminat pe tronson str. Atelierelor – str. Zorilor; montarea mobilier urban, inclusiv fântâni; realizare spaţii verzi. Proiectul va fi finalizat în luna iunie 2023”, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.

Șoseaua Mangaliei, șantier până în vara lui 2023
Demarate în primăvara acestui an, și lucrările de pe Șoseaua Mangaliei / bd. 1 Mai îi pun în dificultate pe constănțeni. Până pe 23 septembrie, au fost decopertate trotuare și aduse la nivel de piatră spartă, a fost realizată canalizația subterană pentru sistemul de telecomunicații și energie electrică, montate borduri și frezat stratul asfaltic. Urmează să fie realizate, până în vara anului viitor: „Finalizarea sistemului de canalizație subterană pentru rețele comunicații și energie electrică, finalizarea sistemului rutier al trotuarelor cu borduri, pavaj pietonal, pistă biciclete (pe anumite zone), spațiu verde, irigații; finalizarea sistemului rutier - tramă stradală prin așternerea stratului de beton asfaltic – uzură; montaj stâlpi iluminat public, stații de autobuz, mobilier stradal. Proiectul va fi finalizat în luna iulie 2023”.


Taguri

Comentează știrea

nicu
3 octombrie 2022
comentariu

O tembelizare clara ! Aici este razboiul ! aici este ucraina!De lucrat nu lucreaza decat excavatorul .Sunt cate 3 muncitori la 3 km unii de altii care stau in cur pe bordura sau se sprijina in lopata si ne privesc zambind cum stam ore intregi la coada.Chitac lumea abia asteapta sa scape de tine !

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei