Cinci milioane de români vor primi buletinele electronice gratuit. Cine va suporta cheltuielile

de Isabel Andreea ANDRIEȘ Miercuri, 01 Februarie 2023 823
Guvernul României a aprobat în ședința de marți o ordonanță prin care cel puţin cinci milioane de cărţi de identitate electronice vor fi plătite din fonduri alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), potrivit RomâniaTV

Cinci milioane de români vor primi buletinele elctronice gratuit. Noul act normativ le oferă părinţilor posibilitatea să primească o carte de identitate electronică pentru copiii lor, încă de la naştere, iar acest lucru le va facilita circulaţia în Uniunea Europeană.

„Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa pentru modificarea şi completarea unor dispoziţii referitoare la evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate. Principalele modificări vizează, pe de o parte, crearea cadrului normativ pentru plata de către stat, suportarea de către stat, din fonduri alocate prin PNRR, a costului cărţii electronice de identitate pentru minim cinci milioane de cărţi electronice emise. Primele cinci milioane vor fi cu siguranţă suportate prin PNRR”, a declarat şeful Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestorul de poliţie Cătălin Giulescu.

Acesta a precizat emiterea noilor buletine electronice cu cip pentru români va începe din vara acestui an. Mai mult, chestorul a transmis că noua ordonanță stabileşte proceduri de interoperabilizare a mai multor sisteme informatice, în aşa fel încât cetăţenii care solicită documente de identitate să nu mai trebuiască să prezinte anumite documente care se regăsesc în sistemele informatice ale diverselor instituţii, cum ar fi informaţii referitoare la documente de proprietate aflate în ANCPI.

Taguri

Comentează știrea

gica
1 februarie 2023
cand incepe emiterea ci

si "procedurile de interoperabilizare a mai multor sisteme informatice" de cand se vor aplica efectiv ? pentru ca la noi totul se face cu incetinitorul si intarzieri de ani de zile pentru ca la noi legile sunt facultative; vara este mare - cand va incepe emiterea noilor buletine la 1 iunie sau la 31 august ?

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei