Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită suplimentarea numărului de locuri la Rezidenţiat pentru Medicina de familie

de Simona ANGHEL Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022 314
Într-un comunicat transmis prin intermediul paginii de socailizare, Colegiul Medicilor din România atrage atenţia că anul acesta au fost scoase la Rezidenţiat doar 321 de locuri pentru Medicina de familie, iar acest număr este insuficient având în vedere datele ce arată necesarul efectiv pentru această specializare la nivel naţional.Reprezentanţii CMR precizează că în următorii 5 ani aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare."Este extrem de important să se identifice şi să se pună în practică rapid soluţii pentru acoperirea deficitului de medici implicaţi în asistenţa medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenţei medicale primare la nivel european. Această situaţie pe care nimeni nu şi-o doreşte va reduce accesul pacienţilor la asistenţa medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creşterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar şi o presiune în plus pe celelalte specialităţi medicale", a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.Reprezentanţii CMR mai precizează că pentru a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialităţile deficitare, din perspectiva actuală a resursei umane, ce ar avea efecte negative atât asupra sistemului de sănătate, cât şi a populaţiei, trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului de medici pe fiecare specialitate şi suplimentarea locurilor la Rezidenţiat în special pentru Medicina de familie, se mai arată în comunicat.

Taguri

Comentează știrea

Pacient sanatos
27 noiembrie 2022
La doctor

Felicitari celor care dupa rezidentiat au obtinut un job de medic, dar si celor care au luat rezidentiatul fara loc. Intrebarea care se pune: rezidentii ca medici de familie, singuri in cabinet, doar cu pacientul, oare se vor descurca? Cam greu in noiembrie sa obtii rezidentiatul si din ianuarie sa fii medic de familie, fara stagiatura adica sa inveti de la un dr experimentat ce ai de facut !! Medicul de familie este un dr generalist, deci trebuie sa stie bine toata medicina !!

Ultima oră

Titlurile zilei