Comuna Cuza Vodă, fruntaşă la numărul de îmbolnăviri cu tuberculoză

de Mirabela ȘERBĂNESCU Joi, 12 Mai 2022 283
Peste 3.500 de persoane din județul Constanța au beneficiat în ultimele luni de serviciile caravanei de depistare activă a tuberculozei - Screening TB, 67 dintre ele au necesitat investigații suplimentare, iar nouă dintre ele se află în tratament antituberculos, arată statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa.
Caravana a ajuns, pe rând, în localităţile Ostrov, Băneasa, Oltina, Aliman, Adamclisi, Cobadin, Chirnogeni, Limanu, 23 August, Topraisar, Ciocârlia, Cumpăna, Agigea, Poarta Albă, Castelu, Valu lui Traian, Mircea Vodă, Cuza Vodă, Corbu, Grădina, Pantelimon, Topalu, Saraiu, Gârliciu. Proiectul Screening TB din care face parte caravana a oferit servicii medicale gratuite constănțenilor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză și este derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Constanța este de 50,1 cazuri la suta de mii de locuitori, plasând județul în rândul celor care înregistrează un număr important de cazuri de tuberculoză anual.
În total, s-au prezentat la caravana Screening TB un număr de 3.570 de constănțeni din comunele vizate, cea mai mare prezență înregistrându-se în comuna Cuza Vodă, 319 persoane.
Din totalul beneficiarilor, 67 au avut nevoie de servicii și analize suplimentare în vederea depistării tuberculozei după ce analiza radiografiilor pulmonare efectuate a indicat suspiciuni de tuberculoză.
În cazul a nouă dintre aceste persoane, analizele au fost finalizate, iar pacienții urmează tratamentul tuberculostatic în rețeaua Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei. „Tuberculoza sau boala tăcerii macină prea mulți oameni. Experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă zece cazuri nediagnosticate. Ne bucurăm de succesul înregistrat de caravana de depistare activă a tuberculozei- Screening TB. Astfel de acțiuni sunt mai mult decât necesare pentru ca populaţia vulnerabilă să aibă acces la servicii de sănătate de calitate alături de informare şi educare”, a precizat Cristina Schipor, director DSP Constanța.
Aceasta a adăugat că, de la demararea activității de screening al tuberculozei, jumătate din județele României au intrat în acest proiect, Constanța numărându-se printre ele. Precizăm că, la ora actuală, România este țara din Uniunea Europeană care înregistrează cel mai mare număr de pacienți care suferă de tuberculoză. Boala este de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch și se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase.
Mobilizarea populației pentru participarea la screening-ul tuberculozei a fost posibilă datorită ajutorului Direcției de Sănătate Publică Constanța, al autorităţilor locale, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei - PNPSCT.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei