Conform studiilor, populația României de peste 65 de ani va crește foarte mult până în 2050

de Petruta RIDICHE Luni, 06 Mai 2024 116
Proiecţiile demografice realizate de specialiști arată că populaţia României în vârstă de peste 65 de ani va creşte cu 60% până în anul 2050. Acest lucru va crea o presiune ridicată pe bugetul asigurărilor sociale. În momentul de față, doar o persoană din trei achită contribuţia.
Reprezentant La Roche și specialist în domeniu, Ioana Stoenescu spune că, în prezent, nu toată lumea contribuie la bugetul asigurărilor sociale, în țara noastră fiind o proporţie de 1 la 3.
„Să ne imaginăm cum va fi această proporţie la nivelul anului 2050, când noi, cei care acum avem vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani, vom avea vârsta respectivă. Cine şi mai ales câţi vor contribui la bugetul asigurărilor sociale? Cred să suntem într-un moment de cumpănă şi ar trebui să începem o reformă”, susține Ioana Stoenescu.
De asemenea, la nivelul statelor care fac parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, 10% din finanţarea sănătăţii provine din asigurări complementare de sănătate. În România, procentul este sub 1%. Specialistul spune că şi-ar dori să vadă în recomandările Comisiei Europene către România, document care se emite în luna mai a fiecărui an, şi sustenabilitatea sistemului de sănătate.
„În ultimul secol, mai mult de 30% din creşterea economică a fost efectul îmbunătăţirii sănătăţii populaţiei. Între 2020 şi 2024, îmbunătăţirea indicatorilor din sănătate poate adăuga 12 triliarde de dolari la PIB global, adică o creştere de 8%. Pentru România, aportul ar fi de 26 miliarde de euro la PIB naţional până în 2040. Asta înseamnă 9% la PIB până în anul 2040, adică o accelerare a ritmului anual de creştere a PIB de 0,4% până în anul 2040”, a mai spus Ioana Stoenescu. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei