Crăciun fără bucurii. Mai puţin de jumătate din părinţii care muncesc în străinătate se întorc acasă, de sărbători

de Andreea PERHAIȚĂ Sâmbătă, 25 Decembrie 2021 359
„Mami şi tati sunt la muncă, în Spania. Ne-au trimis cadouri şi mamaie ne-a făcut un brad cu luminiţe, ca să ştie unde să vină Moş Crăciun. Când o să vină acasă, o să mergem la munte. Dar, nu acum, căci acum trebuie să stea la serviciu”. Aceasta este povestea a doi fraţi din localitatea Şipote, care nu îi vor avea alături de ei, de Crăciun, pe mama şi pe tata.
Mai puțin de jumătate dintre copiii rămași singuri în țară, în jur de 41 %, se vor bucura de sărbători petrecute împreună cu părinții plecați la muncă în străinătate, care vor veni acasă de Crăciun. Potrivit unui studiu realizat de organizaţia Salvaţi Copiii România, pentru 40% dintre copiii rămași în țară, există certitudinea că părintele sau părinții plecați vor rămâne departe de casă de Crăciun. De asemenea, în 19% din cazuri, la momentul intervievării, părinții nu luaseră încă o decizie fermă legată de petrecerea sărbătorilor.
În prezent, peste 75.800 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în ţară, în urma migraţiei economice a părinţilor, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. În Constanţa, sunt 2.833 de copii rămaşi singuri acasă, judeţul situându-se pe locul al zecelea la nivel naţional. „Organizaţia Salvaţi Copiii a creat servicii specializate adresate atât copiilor, cât şi părinţilor lor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 9.800 de copii şi 6.850 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinţi, au beneficiat, până acum, de servicii de intervenţie directă. Peste 124.000 de persoane, părinţi şi specialişti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinţilor îl are asupra copiilor rămaşi acasă, precum şi cu privire la obligaţiile ce le revin părinţilor la părăsirea ţării”, explică Anca Stamin, director de programe în cadrul organizaţiei Salvaţi Copiii.
Din acelaşi studiu reiese că doar în cazul a 7% dintre copii există intenţia părinţilor de a-i lua cu ei în străinătate, în perspectiva unei mutări definitive. Cu toate acestea, foarte mulţi dintre părinţii plecaţi nu intenţionează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce aproape un sfert nici măcar nu au luat încă o decizie în acest sens.
„Dintre factorii care i-ar aduce pe părinţi înapoi în ţară, alături de copiii lor, cel mai frecvent invocat ţine de piaţa muncii, cum ar fi locuri de muncă, condiţii de salarizare – 39%, urmat de îmbunătăţirea sistemului de sănătate (24%) şi de ameliorarea climatului social general/vieţii politice (20%)”, mai spune reprezentantul Salvaţi Copiii.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei