Criza de personal medical persistă. "Orice om lipsă îngreunează activitatea celorlalți"

de Mirabela ȘERBĂNESCU Marţi, 11 Iunie 2024 1143
Începând de luna aceasta, angajații din sistemul sanitar vor avea parte de încă o mărire de salariu. Ordonanța nr. 53/2024, care vine în completarea Ordonanței nr. 19/2024, presupune ca personalului de pe anexele 7 și 8 să i se aplice două majorări: 5% începând cu 1 iunie și alți 5% de la 1 decembrie. Ca urmare, anul acesta, până la 31 decembrie, salariile „halatelor albe“ ar trebui să fie majorate, per total, cu circa 30%. Din păcate, chiar dacă le cresc veniturile, rămâne o altă problemă nerezolvată, și anume criza de personal din sistemul sanitar.
Veștile sunt bune pentru membrii Federației „Sanitas”, în sensul că vor încasa mai mulți bani. Ministerul Muncii precizează că personalul de suport (TESA) și personalul din cercetare din sistemul sanitar și din asistență socială beneficiază de o creștere suplimentară de 10% a salariilor de bază. Astfel, conform O.U.G. nr. 53 din 23 mai 2024, majorarea de 10% este raportată la salariile de bază din decembrie 2023 și se va acorda în două tranșe, menţionate deja. Atenţie, însă! Această majorare salarială nu exclude creșterile salariale acordate întregului personal din Sănătate și asistență socială, obținute în luna martie a acestui an, în urma negocierilor și presiunilor Federației Sanitas și legiferate prin O.U.G. nr. 19/2024.

Deci, din perspectiva salarizării, lucrurile s-au mai aşezat, dar din perspectiva deblocării de posturi, mai sunt încă multe de rezolvat. „Gândiți-vă că avem posturile blocate din 2023. Este un deficit foarte mare de personal. La angajaţii din subordinea Ministerului Sănătății, posturile s-au deblocat în procent de 100%, iar la cele din subordinea administrației publice locale, nu s-au deblocat decât aproximativ 10% dintre posturi. Cel mai mare deficit, situația cea mai critică este întâlnită la Direcţia Generală de Asistenţă Publică şi Protecţia Copilului (DGASPC), pentru că s-au construit acele centre prin fonduri europene și, practic, nu are cine să lucreze. Celor care au fost angajaţi pe perioadă determinată, prin proiect, li s-au prelungit contractele, dar încă nu avem un răspuns favorabil de la Ministerul Dezvoltării și de la Guvernul României. Problema este că, dacă nu ai cu cine să lucrezi, presiunea este și mai mare pe personalul rămas, pe de altă parte, apar și alte probleme. Noi sperăm, însă, să rezolvăm și această problemă. Apoi, mai avem și contractul colectiv de muncă pe asistență socială, care ar fi trebuit negociat de acum 2-3 luni”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, preşedintele Sindicatului Sanitas Constanţa, Nicolae Manea.

Acesta a precizat că fiecare unitate sanitară a făcut memorandumuri pentru posturi, dar, din păcate, nu s-au aprobat decât anumite posturi, insuficiente. „Insistăm să se aprobe aceste memorandumuri. Practic, niciun spital nu are personal angajat peste schema de personal și pe normativ și orice om care lipsește îngreunează activitatea celorlalţi. Oamenii se descurcă foarte greu. Nu mai spunem că a început sezonul estival, iar la unitățile care deservesc litoralul, practic, numărul pacienților se dublează, dacă nu se triplează, pe timpul verii. În aceste condiții, orice deficit are un efect foarte mare. Nu mai vorbim de faptul că sunt specialități unde personalul este atras foarte greu, cum sunt ATI-ul, Pediatria”, a adăugat Manea. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei