Cum facem rost de documente la pensie? Arhivele, tot mai greu de găsit pentru vechimea în muncă

de Petruta RIDICHE Duminică, 17 Martie 2024 3669
Când vine vorba de ieșirea la pensie, devine tot mai greu pentru cetățeni să facă rost de toate informațiile pentru anii de muncă, astfel încât să aibă actele în regulă. Constănțenii ne sesizează o problemă la care rezolvarea este tot mai dificilă. Nu pot face rost de documentele aferente anilor de muncă efectuați înainte de Revoluție în cadrul unor firme care, acum, nu mai există sau au fost preluate de alții. Pentru aceștia, documentele aproape că sunt îngropate în arhivele județene și nu știu cum ar putea proceda.
În ceea ce privește căutarea documentelor la Arhivele Județene Constanța, aceasta cuprinde mai multe etape și fiecare cetățean trebuie să fie îndrumat în funcție de situația sa particulară. Potrivit reprezentanților Arhivelor Județene Constanța, răspunsul pentru cei care se confruntă cu această problemă nu este unul simplu, pentru că nu se află într-un singur loc. În funcție de situația lor, cetățenii vor fi îndrumați de reprezentanții departamentului respectiv, care deține documentele, pentru a vedea ce este de făcut.
Cetățenii se pot adresa la numărul de telefon al Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale, 0241 665463, pentru a fi îndrumați.
La fel stă situația și în cazul celor care au lucrat în fostele CAP-uri comuniste sau în fostele întreprinderi de stat, în cazul cărora multe arhive au fost pierdute. Din această cauză, unii oameni au rămas fără pensie sau cu venituri mici, nefiindu-le înregistrată toată vechimea. O veste bună, însă, este faptul că acești oameni pot plăti firme specializate pentru a le găsi informațiile.
Contra unor sume modice, pensionarii pot consulta aceste firme și pot primi adeverințele necesare, în baza cărora li se va recalcula pensia. Iar persoanele care nu au un sprijin îl vor primi dacă se stabilește că și-au îndeplinit normele. Pentru eliberare certificate sporuri, românii trebuie să plătească 125 de lei pentru solicitări ce privesc cercetarea pe o perioadă de 1-5 ani și 175 de lei pentru solicitări ce privesc cercetarea pe o perioadă de 6-10 ani – 175 de lei. Pentru solicitări ce privesc cercetarea pe o perioadă de peste 10 ani, se achită 225 de lei. Pentru eliberare certificate grupă de muncă, se achită 80 de lei pentru solicitări ce privesc cercetarea pe o perioadă de 1-5 ani, 120 de lei pentru solicitări ce privesc cercetarea pe o perioadă de 6-10 ani și 160 de lei pentru solicitări ce privesc cercetarea pe o perioadă de peste 10 ani.
Nu în ultimul rând, pentru eliberare certificate venituri, se achită 140 de lei pentru solicitări ce privesc cercetarea pe o perioadă de 1-5 ani, 230 de lei pentru solicitări ce privesc cercetarea pe o perioadă de 6-10 ani și 300 de lei pentru solicitări ce privesc cercetarea pe o perioadă de peste 10 ani. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei