Într-adevăr, dacă vrei să elimini
din regimul tău alimentar o mare parte dintre substanțele nu foarte
benefice (zahăr, sare, aditivi), trebuie să fii mereu atent la ce consumi. E
inutil să te gândești că mănânci sănătos, fără să fi exclus de pe listă alimentele
ultra-procesate și sucurile din comerț.
Produsele îmbuteliate conțin conservanți și coloranți, iar valoarea energetică
pe care o au nu este tocmai de apreciat, multe furnizând calorii goale.
Soluția ar fi să cumperi numai suc proaspăt stors, însă când nici asta nu ți
se pare rentabil, mai bine procuri propriul
storcător
de fructe și legume, pe care să îl folosești după bunul plac în bucătărie. Și
în acest caz, ai câteva aspecte de studiat, întrucât există diverse tipologii
de dispozitive, iar tu trebuie să știi din start pe ce pui accent.
Varianta rapidă sau cea
lentă?
Un storcător centrifugal are avantajele sale, dar este deja cunoscut faptul
că stoarce ingredientele la temperaturi mari, distrugând o parte din enzime.
Așadar, dacă te interesează exclusiv sucurile pentru că sunt sănătoase, mai
degrabă vei achiziționa un model cu ax melcat, care obține sucul prin presare
la rece.
Nutrienții de care ai nevoie
Despre calitatea sucurilor se vorbește mai puțin, însă de ce să nu luăm în
considerare și acest aspect? - Fructele conțin o cantitate destul de
mare de carbohidrați, care pot fi transformați rapid în energie, dar într-o
dietă de slăbire nu sunt indicați.
În același timp, pentru asta poți alege legume și fructe care au un
conținut redus de zaharuri în mod natural. E obligatoriu să folosești spanac,
țelină, pătrunjel și fructe de pădure, acestea fiind considerate mult mai
valoroase din punct de vedere nutritiv decât merele sau citricele din comerț.
Cum consumăm sucurile
E important să
bei sucul imediat ce a fost stors. Cu cât este mai proaspăt, cu atât
păstrează mai mult din cantitatea de vitamine și enzime pe care
ingredientele o au în mod natural. Un suc alterat termic sau care a stat ceva
timp până să fie consumat nici nu se mai poate compara cu unul proaspăt, stors
la rece.
Suc sau smoothie?
Din moment ce prin stoarcere se elimină pulpa fructelor, cantitatea de
fibre pe care o obține organismul din sucuri este una redusă. În acest caz,
unii specialiști recomandă suplimentarea dietei cu nuci, semințe de chia, ovăz,
hrișcă, mei și psyllium. Alții propun să dai fructele prin blender,
consumându-le astfel întregi.
Multe asemenea sugestii se bazează și pe faptul că, odată eliminate
fibrele, zaharurile din sucurile fără
pulpă se absorb rapid în sânge, determinând
creșterea bruscă a glicemiei - ceea ce
poate fi util pentru o persoană care se pregătește de antrenament sportiv, dar
nu și pentru cineva care dorește să țină sub control aportul de glucide. În
plus, o dietă fără fibre va fi mai dificil de menținut, întrucât acestea contribuie
la menținerea senzației de sațietate, deci consumând numai sucuri fără pulpă,
riști să ți se facă foame ușor.
Cum prepari
Este exclus să adaugi zahăr, miere sau sare în sucul respectiv. Pe de altă parte, e important să diluezi cu apă preparatul, mai ales când nu
faci sport, pentru a evita să consumi o cantitate mare de carbohidrați deodată.
Poți asezona amestecul cu ghimbir, scorțișoară și alte condimente; acestea nu
numai că vor da gust sucului, dar vor accelera metabolismul și reducerea
indicelui glicemic.
Ce sucuri recomandă medicii
și nutriționiștii
În topul celor mai sănătoase preparate identificăm sucurile din: sfeclă (
include vitaminele E, A, B și C), broccoli (K, E , A, B și C), varză (mai ales în
dietele pentru slăbit), morcov (tonic digestiv), țelină (sursă de magneziu,
potasiu și fosfor), castravete (util pentru a limita retenția de lichide),
spanac (pentru a combate anemia și depresia). Pentru calitățile lor medicinale,
mai sunt apreciate cele obținute din păpădie, pătrunjel, năsturel și fenicul.