Cum se emite Cardul European pentru Dizabilitate. Beneficiile disponibile

de Petruta RIDICHE Vineri, 01 Martie 2024 294
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță că, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, emite la cerere Cardul European pentru Dizabilitate. De la începutul acestui an, au fost emise 1.196 de carduri, iar alte aproximativ 4.100 de cereri sunt în curs de procesare.
Beneficiile pe care le au persoanele cu dizabilități datorită acestor carduri sunt transportul gratuit cu mijloacele de transport în comun, parcarea gratuită și accesul gratuit sau subvenționat parțial la evenimente culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber (în funcție de pachetele de beneficii stabilite de fiecare dintre Statele Membre participante). Cardul european reprezintă o completare a cardurilor naționale pentru persoanele cu dizabilități și va fi acordat de către autoritățile naționale pe baza propriilor criterii. În prezent, cardul poate fi utilizat în statele membre ale Uniunii Europene: Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta și România.
„Accesibilitatea, drepturile cetățenilor, calitatea vieții, accesul egal și nediscriminarea și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități sunt importante pentru România și Uniunea Europeană. Recunoașterea reciprocă între Statele Membre a statutului de persoană cu dizabilități, prin Cardul European pentru Dizabilitate, este un pas absolut necesar pentru a îmbunătăți calitatea vieții acestor oameni”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Pentru a obține Cardul European pentru Dizabilitate, persoanele interesate au nevoie de o cerere de înscriere disponibilă la link-ul http://dizab.eurocard.gov.ro/ și o fotografie recentă (tip buletin).
Înscrierea se poate realiza atât electronic, prin trimiterea documentelor scanate pe adresa de e-mail a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul sau sectorul de domiciliu, cât și personal sau prin reprezentant, prin depunerea documentelor la sediul DGASPC-ului din județul sau sectorul de domiciliu.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei