Indemnizaţiile de maternitate pentru cei care se asigură opţional vor fi modificate. Se schimbă formula de calcul pentru cei fără venituri

de Isabel Andreea ANDRIEȘ Miercuri, 18 Ianuarie 2023 305
Baza maximă de calcul a indemnizaţiilor de maternitate se va diminua la 3 salarii minime brute pe ţară, de la 12 salarii minime brute, în cazul persoanelor fizice care se asigură opţional pentru concedii şi indemnizații de maternitate, potrivit Libertatea

Un proiect de Ordonanță de Guvern a fost publicat în transparență decizională site-ul Ministerului Sănătății, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate a precizat că este vorba despre „un raționament just, echitabil și nediscriminatoriu” de calcul al indemnizațiilor de maternitate, potrivit CNAS.

În prezent, angajații beneficiază de concedii medicale plătite a căror bază de calcul se determină ca medie a veniturilor lor brute lunare din ultimele 6 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Același calcul se utilizează şi pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţii de şomaj.
Românii fără venituri sau cei care au doar venituri extrasalariale se asigură opţional pentru concedii și indemnizaţii doar pentru perioada necesară îndeplinirii stagiului de asigurare, respectiv şase luni, pentru care plătesc o contribuţie de 1% la venitul maxim de 12 salarii minime, urmând să obţină indemnizaţie brută lunară de 85% din 12 salarii minime pe economie.

Taguri

Comentează știrea

Doar Ei
18 ianuarie 2023
Numai ei

Ei nu contribuie cu nimic, puiesc pentru căpătat pomana și "prostii" suporta toate cheltuielile statului (bugetari de toate felurile (si ei tot pomanagii), pomeni pentru ei și ai lor, UA-isti etc)!!!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei