Judecătorii au decis! Administrarea Portului Turistic rămâne încă 16 ani la Tomis Marina Management SRL

de Carmen MOCANU Marţi, 23 Iulie 2024 3889
Magistrații de la Tribunalul Constanța s-au pronunțat, marți, în dosarul dintre Tomis Marina Management SRL și Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța în privința monopolului ce vizează Portul Turistic Tomis. Astfel, instanța a decis ca Portul Turistic Tomis să rămână în administrarea firmei Tomis Marina Management SRL dar decizia nu este definitivă. Aşadar se poate spune că această societate, care administrează Portul de peste 15 ani, a mai câştigat o luptă dar „războiul” continuă! În plus, acesta nu este singurul dosar aflat în atenţia celor abilitaţi să aplice legea.  

"Solutia pe scurt: Dosar nr. 4628/118/2020* Hot. 23.07.2024 Respinge ca nefondată excepţia decăderii pârâtei din dreptul de a invoca tardivitatea modificării cererii de chemare în judecată, invocată de reclamantă. Respinge ca nefondată excepţia tardivităţii modificării cererii de chemare în judecată, invocată de pârâtă. Admite în parte cererea de chemare în judecată, precizată, formulată de reclamanta Tomis Marina Management S.R.L., în contradictoriu cu pârâta C.N.A.P.M. S.A. Constanţa. Obligă pârâta C.N.A.P.M. S.A. Constanţa la încheierea cu reclamanta Tomis Marina Management S.R.L. a contractului de închiriere infrastructură de transport naval, aferentă contractului de închiriere nr. 3849 – CHI – 01/17.12.2004, cu respectarea contractului cadru de închiriere, durata închirierii fiind până la data de 31.12.2040, la un tarif de 5.206 euro/lună + 0,5 euro/mp teren/lună, tarif actualizat anual, din anul 2020 la zi şi în continuare şi având ca obiect: dreptul de folosinţă a 19.190 mp teren domeniul public; dreptul de folosinţă a 19.190 mp platformă, suprastructură proprietate privată a C.N.A.P.M. S.A. Constanţa; punerea la dispoziţie a bunurilor domeniu public – cheuri, acvatoriu, diguri, muzuare, taluz; precum şi dreptul de utilizare neexclusivă a tuturor bunurilor de interes comun. Admite intervenţia accesorie în interes alăturat reclamantei, formulată de intervenientele Navis Maritime S.R.L., Bubalaza S.R.L., Bastet Trading S.R.L., Canal S S.R.L., Isalena Tasty S.R.L., Marina Buddha Bar S.R.L., Dost – Tek S.R.L., Pasticeria D*Italy S.R.L., Gazzo Distribution S.R.L., Japo Concept S.R.L., Beta Trade S.R.L., Filozofie Urbană S.R.L., Fila SH S.R.L., Mersin Turism S.R.L., Aqua Tomis Port S.R.L., în contradictoriu cu pârâta C.N.A.P.M. S.A. Constanţa. Respinge ca nefondată interevenţia accesorie în interes alăturat pârâtei, formulată de intervenienţii Municipiul Constanţa prin Primar şi Primarul mun. Constanţa. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 33.940 lei, reprezentând cheltuieli de judecată (30.940 lei – onorariu avocat şi 3.000 lei – onorariu expert). Cu apel în 30 zile de la comunicare, calea de atac urmând a se depune la Tribunalul Constanţa". 
Acest dosar se desfășoară, în paralel cu un altul aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, care are ca obiect concesionarea Portului Turistic Tomis.

Dosarul plimbat de la o instanță la alta
Litigiul datează din anul 2020 și multe firme care dețin terase în acest perimetru au calitate de intervenient în proces. De precizat că, în urmă cu doi ani, în martie 2022, CNAPMC a reușit să câștige procesul deschis împotriva aceleiași firme, Tomis Marina Management, pentru a o împiedica să demoleze terasele din Portul Tomis. Mai exact, Judecătoria a decis să suspende demolarea până la soluționarea definitivă a acestui dosar, în care se așteaptă pronunțarea definitivă.
Reamintim că, în anul 2004, CNAPM, condusă la acea vreme de Gheorghe Moldoveanu, a concesionat Portul Tomis, până-n 2021, firmei Sisteme Internaționale de Afaceri –București SA. Ulterior, a fost preluat de firma SC Tomis Marina Management (TMM) SRL, şi astfel Portul Tomis ajunge în administrarea unor cetățeni turci.
În aprilie 2020, după ce s-a constatat faptul că pentru Portul Tomis nu se mai poate acorda o prelungire a contractului după data de expirare, 16.12. 2024, Compania Națională Administrația Portului Constanța SA a transmis către Tomis Marina Management contractul de închiriere teren portuar și actul adițional de prelungire a valabilității acestuia până pe 16.12.2024.
La acel moment, Tomis Marina Management a refuzat să semneze actul adițional, invocând faptul că dorește prelungirea contractului cu încă 20 de ani, până în 2040, pe motiv că nu și-a amortizat investițiile.
Curtea de Arbitraj și Comercial și Maritim de pe lângă CCINA Constanța dă câștig de cauză S.C. Tomis Marina Management SRL și spune că nu e necesară semnarea unui act adițional de prelungire, contractul fiind valabil până în 2024, conform caietului de sarcini. Mai exact, în 2024 Tomis Marina Management SRL ar urma să perfecteze prelungirea, dar pe 20 de ani.
În data de 3.11.2021, Curtea de Apel Constanța anulează decizia Curții de Arbitraj și respinge cererea formulată de Tomis Marina Management SRL.
În cauză, Tomis Marina Management SRL a declarat recurs și astfel dosarul a ajuns prima dată pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a României.
Instanța supremă a admis recursul Tomis Marina Management SRL și a trimis dosarul înapoi la Curtea de Apel Constanța, pentru a fi rejudecat.
În urma rejudecării, la începutul lunii iulie 2023, Curtea de Apel a hotărât să respingă acțiunea în instanță a CN APM SA Constanța.
Astfel, judecătorii constănțeni au reconfirmat decizia Curții de Arbitraj potrivit căreia valabilitatea contractului Tomis Marina Management SRL pentru Portul Tomis este până în decembrie 2024. În cauză a fost declarat recurs iar dosarul a ajuns, din nou, la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, unde se speră să se obțină o decizie definitivă.



Taguri

Comentează știrea

fani
23 iulie

Gresit .Trebuie data toata dobrogea ,ei au fost de 800 de ani pe aici

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei