”Lecții de viață” oferite de zece deținuți din cadrul Penitenciarului Poarta Albă

de Madalina PETRESCU Miercuri, 17 Mai 2023 210
Penitenciarul - al cărui scop declarat este acela de reintegrare a deţinuţilor - nu funcţionează în afara unui parteneriat solid cu societatea, iar Sistemul Penitenciar Românesc, integrat în Sistemul Penitenciar Internaţional, are propriile soluţii. În acest sens, Penitenciarul Constanța-Poarta Albă a organizat recent mai multe activități pentru conștientizarea societății de a integra persoanele private de libertate și de a educa tânăra generație cu privire la comportamentele de risc în care pot cădea ușor.

Zece persoane private de libertate din cadrul Penitenciarului Constanța - Poarta Albă au participat, recent, sub coordonarea comisarului șef de Poliție penitenciară Claudia Axinte, director adjunct Reintegrare Socială, la Bursa locurilor de muncă, defășurată la UMC. Cu această ocazie, deținuții au putut interacționa cu cei 40 de angajatori din județ care au ofertat un număr total de 1.026 de locuri de muncă.

„Cele zece persoane private de libertate care au participat la eveniment se află în perioada premergatoare liberării condiționate și pe parcursul traseului execuțional au manifestat o conduită corespunzătoare și au dovedit constant interes pentru activitățile derulate”, transmit reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă. Firmele participante au pus la dispoziție posturile vacante, iar deținuții au primit informații legate de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească în vederea angajării, fiind încurajați să caute locuri de muncă după liberare, și le-a fost facilitat semnarea unor contracte de angajare.

Ziua a continuat cu prezentarea în fața elevilor de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca” din Constanța a proiectului „Dependenți de libertate”. Proiectul are ca scop conștientizarea, informarea și educarea tinerilor privind consecințele consumului de droguri și repercusiunile în plan juridic ale acestuia, implicând și un colocviu cu scop educativ, la care au participat trei deținuți custodiați în cadrul Penitenciarului Constanța-Poarta Albă, care execută pedepse privative de libertate conform Legii 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. Acțiunea a fost coordonată de Sectorul Asistență Psihosocială reprezentat de inspector de poliție penitenciară Miruna Cozma, psiholog reintegrare socială, alături de reprezentanții CEPECA Constanța.

Seria activităților s-a încheiat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, unde a avut loc programul „Prezent în ȘCOALĂ - absent în PENITENCIAR”, parte a Proiectului „Lecții de viață”, care are ca obiectiv realizarea unui set de activități între persoanele private de libertate și elevi, precum și un schimb de experiență constant între specialiștii în asistență psihosocială din penitenciar și cei din școlile constănțene. Acest proiect vine în întâmpinarea nevoilor educaţionale ale celor două categorii de beneficiari vizaţi: elevii şi tinerii aflaţi temporar în detenţie, cu scopul de a preveni comportamentele de risc în rândul elevilor și de a facilita reintegrarea socială a tinerilor aflaţi în conflict cu legea.

Cele zece persoane private de libertate participante la acest proiect au avut ocazia de a-și demonstra șieși, dar și celorlalți că experiența lor de viață, deși grea, poate fi utilă altora, iar dificultățile lor resimțite prin privarea de libertate pot descuraja tinerii să adopte comportamente infracționale. Proiectul a fost coordonat de comisar șef de poliție penitenciară, Lăcrămioara Purice, Șef Serviciu Asistență Psihosocială, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Constanţa și Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică. “Nu trebuie omis faptul că persoanele private de libertate provin din rândul comunității, iar reinserția lor socială este influențată și de sprijinul microgrupului social în care se reîntorc”, au mai transmis reprezentanții Penitenciarului Constanța.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei