Medicii evită să se angajeze la Centrul de Transfuzii! "Noi am făcut tot ce se poate!"

de Mirabela ȘERBĂNESCU Vineri, 20 Ianuarie 2023 2693
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Constanţa se confruntă cu lipsa medicilor. Deşi au tot fost organizate concursuri pentru ocuparea posturilor, acestea nu prezintă interes pentru „halatele albe“. De ce? Poate că li se pare o muncă grea, dar aceasta nu credem că are termen de comparație cu cea desfășurată, de exemplu, în Urgență sau pe o secție de Anestezie - Terapie Intensivă.
„Noi am făcut tot ce se poate, dar nu suntem singurul centru din ţară care se confruntă cu deficit de personal, în acest domeniu. Din păcate, este o situaţie care se extinde. Dăm mereu anunţuri de angajare, dar mai rămâne ca şi medicii să îşi dorească să lucreze într-o instituţie organizată”, a declarat şeful CRTS, dr. Alina Dobrotă. Cu toate acestea, chiar şi cu mai puţini medici, activitatea se desfăşoară zilnic fără sincope.
În altă ordine de idei, reprezentanţii instituţiei fac un nou apel către populaţie de a dona sânge. Toate acestea în condiţiile în care solicitările de sânge şi componente sanguine ale spitalelor din judeţul nostru sunt în creştere, dar numărul donatorilor se menţine în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile. Astfel, pacienţi cu boli grave, copii şi adulţi, au nevoie de tratament transfuzional, iar fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament.
Din păcate, numărul celor care trec zilnic pragul CRTS este redus, comparativ cu perioada de dinainte de pandemia de Covid-19. Nu acelaşi lucru se poate spune despre numărul celor care au nevoie de tratament transfuzional, bolnavi cu diferite afecţiuni sau victime ale unor accidente rutiere, aflaţi în stare extrem de gravă, care au nevoie de acest lichid vital numit sânge.
„La acest moment, ne încadrăm în media din 2020, ne vin în jur de 40 de persoane pe zi, dar înainte de pandemie aveam în jur de 50 de pungi recoltate pe zi, deci mai mulţi donatori. Nu am mai reuşit să recoltăm aceleaşi cantităţi de atunci şi nevoie de sânge este tot timpul. Situaţia nu a revenit la nivelul anterior. În ceea ce priveşte rezervele, într-un centru de transfuzii, acestea se stabilesc pe baza analizei statistice din anii anteriori, să acopere un anumit număr de zile. Noi avem rezerve, dar dacă peste o oră are loc un accident, tot ceea ce am pus deoparte se poate epuiza rapid, pentru că pungile pe care le avem nu stau aici o lună de zile, sunt folosite repede. Desigur, avem stocuri pentru a face faţă urgenţelor care apar în afara solicitărilor curente. Cele mai multe solicitări le avem de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dar şi de la Mangalia, Medgidia, de la toate unităţile care au secţii de ATI, Oncologie, Hematologie, Chirurgie, Ginecologie şi pot, oricând, să aibă cazuri urgente sau care au necesar transfuzional mare. Uneori, avem zile cu solicitări foarte mari, care ar corespunde triplului colectei centrului, în special din partea Spitalului Judeţean, fără ca de acolo să se promoveze donarea de sânge. Atenţie! Nu toţi medicii promovează donarea. De fapt, numărul celor care fac acest lucru este foarte redus”, a declarat şeful CRTS, dr. Alina Mirella Dobrotă, pentru „Cuget Liber”.

Program de lucru şi în weekend pentru donatori
Pe această cale, constănţenii sunt rugaţi să doneze în număr cât mai mare vineri, 20 ianuarie, pentru că luni, 23 ianuarie şi marţi, 24 ianuarie, centrul este închis. Dacă nu aveţi timpul necesar în cursul săptămânii, cadrele medicale vă aşteaptă şi în ultima sâmbătă din lună, începând cu luna februarie, între orele 8:00 şi 13:00. Ca şi până acum, donatorii trebuie să aibă maximum 65 de ani şi obligatoriu să nu fi suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat sau boli de inimă. În privinţa avantajelor pe care oamenii le au de pe urma donării, acestea au rămas neschimbate. Ca şi până acum, donatorii vor primi şapte tichete de masă, o zi liberă la locul de muncă în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi, sau o zi de scutire de la frecvenţă în ziua donării în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor. În plus, li se decontează cheltuielile de transport în comun între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge.

Taguri

Comentează știrea

SITIZEN BREBENEL
20 ianuarie 2023
DONARE SANGE

buna ziua dnelor de la Centrul de Transfuzii , in special pt.cei care se intreaba dc nu vine lumea sa doneze !!!! O situatie traita personal : am fost un donator de sange la fiecare 2 luni , penultima oara cand am fost sa donez am constatat ca era plin acolo ,o duamna mi-a spus ca pot sa-mi fac programare daca vreau sa vin sa mai donez. ok am zis eu , este mai bine asa, .....dupa alte 2 luni sun sa fac programare , la un nr. gasit pe net, raspunde o duamna de la centru si imi spune cand vreau sa vin sa donez, eu spun ca as vrea la ora 7 dimineata, duamna spune ....niet, 8.30 sau 9.30......ok, eu zic ca trebuie sa duc copilul la scoala si nu ma incadrez pt.8.30 , accept ora 9.30. A doua zi ajung la ora 9.20 la CENTRUL DE TRANSFUZII, ma ia in vizor dl de la paza , cel cu completarea in cazul Covid-19....la 9.25 intru in cladirea centrului, ma ia in vizor al 2 paznic, imi ia temperatura, zice ca este bine ; ma pun la rand , eram al 5-lea, in rand , ii intreb pe cei din fata mea daca au si ei programare la 9.30; toti spun ca nu au programare, lucru pe care il aude paznicul respectiv! el ma intraba daca am programare , ii spun ca la. 9.30, zice ,ok f.bine , luati loc la rand! la 9.40 ajung la dna de la ghiseu, imi cere C.I. , ii spun ca donez regulat si am programare pt.9.30; imi da un cartonas rosu cu nr. 2 si imi spune sa iau loc pe sala , sa intru la predonare; era 9.45, sunt chemat la predonare , mi se ia tensiunea si imi spune ca este putin cam mare! eu le raspund ca am putin nervi, chiar putin mai multi, ca am prograsmare la donare la 9.30......ok, la 9.50 ma pun pe un scaun in sala de asteptare asteptand sa intru! .....sunt strigat la ora 10.20 , intru in lab.de donare la 10.20 la donare, eu le spun duamnelor ca aveam programare la 9.30, duamnele au zis ca la programare nu se schimba multe,trebuie sa vii la ora programata , nu sa donezi la ora respectiva ! eu le-am raspuns ce voi scrie si aici , acum...... DUAMNA ALINA DOBROTA , EU FAC PROGRAMARE LA O ORA SA VIN SA DONEZ , NU SA STAU K BOUL INCA O ORA PE SALA , LA ORA LA CARE FAC PROGRAMARE ,ATUNCI VIN SA DONEZ !!!!! INTELEGETI DUAMNE PLICTISITE SI NESIMTITE SI SICTIRITE DE SERVICIUL ASTA ! DIN CAUZA ASTA NU VIN OAMENII SA DONEZE !!! DAR DC IMI IMPUNETI VOI ORA LA CARE SA VIN EU SA DONEZ?????? EU VREAU SA VIN LA 3 DIMINEATA SA DONEZ, POFTIM , SAU LA 5 , VIN CAND VREAU EU SA DONEZ! DC IMI IMPUNETI VOI LA 8.30 SAU LA 9.30 !!! P.S. SI NICI NU MA INTERESEAZA CE MANCARE ATI MAI FACUT PE ACASA , SAU CATI BANI ATI PLATIT CURENTUL, SAU DACA ATI GASIT PLACINTE CU BRANZA LA CHIOSC !!!! SENQ PT. ATENTIE !

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei