Ministerul Mediului: Fumul din incendiul de la Petromidia se îndreaptă spre mare. Nu sunt depășiri de particule în zonă

de Madalina PETRESCU Miercuri, 21 Iunie 2023 245
“Direcţia vântului în zona Rafinăriei Petromidia este Est-Sud-Est, ceea ce înseamnă că fumul din incendiul de acolo se îndreaptă spre mare iar în momentul de faţă nu se înregistrează depăşiri de particule în calitatea aerului”, a declarat, miercuri, Mihai Drăgan, director de Comunicare în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

“Conform modelelor de prognoză de la Administraţia Naţională de Meteorologie, direcţia vântului va fi Est-Sud-Est. Asta înseamnă că fumul se îndreaptă către mare, ceea ce este un lucru foarte bun şi va da timp echipelor de intervenţie să stingă deflagraţia produsă fără să existe pagube. Noi monitorizăm în timp real calitatea aerului şi cetăţenii o pot face de pe aplicaţia Calitateaer, pe care o pot descărca şi vedea în timp real toate staţiile din judeţul Constanţa. Avem şi o staţie la Năvodari şi în Municipiul Constanţa. În momentul de faţă nu se înregistrează depăşiri ale particulelor şi asta înseamnă calitate a aerului în limitele normale, acolo. Important este ca cetăţenii să respecte toate instrucţiunile pe care colegii noştri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă le emit, mesajele Ro-Alert etc”, a explicat Drăgan la Digi24.

Reprezentantul Ministerului Mediului a adăugat că specialişti din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu se vor deplasa la Rafinăria Petromidia pentru a analiza situaţia.

“După stingerea incendiului, colegii de la Garda Naţională de Mediu vor merge la faţa locului şi vor constata eventuale pagube de mediu produse, dar în momentul de faţă important este să monitorizăm calitatea aerului şi să ştim foarte clar dacă există vreun pericol asupra populaţiei şi ca populaţia să respecte toate indicaţiile şi mesajul care a fost primit puţin mai devreme de cei din zonă de la Ro-Alert. Vă pot spune că nu există depăşiri pe staţiile de monitorizare. Staţiile astea sunt amplasate în zone populate tocmai pentru a determina care e exact locul unde trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea populaţia. Colegii noştri de la Garda Naţională de Mediu vor avea acces acolo în momentul în care incendiul va fi stins şi atunci ancheta va determina exact ce l-a produs”, a menţionat Mihai Drăgan.



Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei