Ministrul Mediului anunță finanțări de 6 milioane de euro pentru sistemele de compostare în zonele agricole

de Andreea ANDRONACHE Duminică, 21 Aprilie 2024 661
Investiția este realizată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C3 - Managementul deșeurilor și vizează dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile.
Bugetul alocat al schemei din PNRR este de 6 milioane de euro, iar valoarea maximă a unui proiect este de 1,2 milioane euro.
„Această schemă vine în sprijinul unităților administrativ – teritoriale, pentru a reduce povara depozitării gunoiului de grajd și a altor deșeuri compostabile. Totodată, marele avantaj al unei stații de compost este reducerea cantităților duse la depozitare”, a declarat ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.
Implementarea proiectelor finanțate presupune atât înființarea, cât și operaționalizarea instalațiilor de producere a compostului din gunoi de grajd și alte deșeuri compostabile. Finanțarea va fi direcționată către realizarea a cel puțin 5 sisteme de compostare pentru comunități cu ferme mari.
Unitățile administrativ-teritoriale, organizate la nivel de județ, oraș și comună, sunt încurajate să depună cereri de finanțare în vederea implementării acestor proiecte.
Cheltuielile eligibile pentru înființarea sistemelor de producere a compostului includ lucrări de amenajare a terenului, asigurarea utilităților necesare, construcții, instalații, dotări, utilaje și echipamente tehnologice și funcționale conforme cu cele mai înalte standarde de mediu. De asemenea, se vor acoperi cheltuielile de supervizare și cele legate de informare și publicitate, respectând prevederile manualului de identitate vizuală (MIV) al PNRR. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei