Până când mai durează? Constănţenii, sătui de întreruperile de apă caldă şi gropile din oraş

de Mirabela ȘERBĂNESCU Joi, 19 Ianuarie 2023 1749
La ora actuală, municipiul Constanţa este plin de gropi, majoritatea din cauza lucrărilor de modernizare a reţelei de termoficare. Că vom avea la un moment dat şi beneficii de pe urma acestor şantiere care au împânzit oraşul nu se îndoieşte nimeni. Problema este că se întâmplă destul de des ca oamenii să rămână fără apă caldă şi căldură, asta în plină iarnă. Aceste întreruperi ale furnizării energiei termice sunt solicitate de către executanții lucrărilor tehnologice de înlocuire a conductelor vechi în scopul modernizării și al creșterii calității serviciului de termoficare în sistem centralizat.



Cum spuneam, şantiere avem în numeroase cartiere. Până la un punct, oamenii înţeleg acest lucru şi sunt de acord că reţelele de termoficare trebuie înlocuite, în condiţiile în care sunt foarte vechi. Ţevile, spun specialiştii Termoficare Constanţa, au o vechime de circa 38-43 de ani, în oraşul nostru, şi, aşa cum era de aşteptat, sunt afectate de uzura în timp, de coroziune. Mai mult decât atât, din această cauză, persoanele racordate la sistemul de termoficare au simţit, în ultimii ani, pe propria lor piele opririle pe care societatea a fost nevoită să le facă pentru diverse intervenţii la avarii şi repunerea conductelor în stare de funcţionare. Deci, oamenii sunt de acord cu modernizările, pentru că s-au săturat să li se tot oprească apa caldă, doar că, în acelaşi timp, sunt şi sătui să nu se poată mişca din cauza gropilor, care, au şi ele, deja, o vechime de aproximativ un an.

„În tot oraşul sunt gropi şi conducte de toate dimensiunile, iar o parte dintre ele sunt suficient de mari şi de adânci încât să reprezinte un real pericol pentru cei mici. Chiar ieri dimineaţă, un copil curios era cât pe ce să cadă într-una din ele. Bineînţeles că vrem să avem conducte noi, suntem conştienţi că cele vechi sunt deteriorate, dar vrem şi să ştim când se va termina cu toate aceste şantiere, pentru că nu le mai suportăm”, ne-a declarat Nicolae V.


Locurile de parcare au fost înlocuite de conducte
Desigur, acestea nu sunt singurele probleme provocate de lucrări. Mulţi cetăţeni nu îşi pot parca maşinile din cauza gropilor din cartiere şi îşi duc maşinile la mare distanţă de casă. „Până să se apuce să răscolească pământul din faţa blocului, îmi puteam parca autoturismul chiar acolo, dar acum sunt nevoită seară de seară să caut pe alte străzi din cartier un loc, ceea ce nu este normal”, ne-a mărturisit Andreea C.

Potrivit directorului Termoficare Constanţa, Liviu Popa, lucrările sunt executate de către Primăria Constanţa, ei fiind doar beneficiarii acestora. Sunt necesare? Da, spune managerul, mai ales în condițiile în care, după înlocuirea reţelei termice, va scădea și valoarea facturilor la întreținere, pentru că dispar pierderile de pe traseu, care duc la un preţ ridicat, în prezent. „Deci, odată cu modernizarea reţelei, ponderea celor vechi devine mai mică şi, atunci, influenţa directă asupra preţului va fi vizibilă asupra costurilor care determină preţul. Lucrarea este împărţită în trei etape, iar termenul final pentru alocarea banilor din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), axa 7.1, este sfârşitul acestui an. Etapa I are termen luna mai, iar etapele a II-a şi a III-a au fost adjudecate, urmând a începe lucrările. După încheierea lucrărilor, probabil că vom avea conductele vechi înlocuite în procent de aproximativ 80%. S-a făcut deja studiu de fezabilitate şi au fost alocate sume pentru continuarea acestora, diferenţa de 20%. În prezent, finanţarea de 50 de milioane de euro asigură circa 80% din necesarul pentru înlocuirea reţelei de transport. Aici vorbim despre finanţarea de pe POIM, dar mai sunt şi alte programe de finanţare interne cu care se acoperă diferenţa. În ceea ce priveşte şantierele, acestea se vor termina pe măsură ce se vor executa lucrările, dar se vor deschide alte şantiere în zonele în care nu s-au făcut încă intervenţii”, a declarat Liviu Popa, pentru „Cuget Liber”. 


Taguri

Comentează știrea

Ion
19 ianuarie 2023
Orasul unde s-a rasturnat căruța cu Dorei

Initiativa de a reabilita reteaua pe bani europeni este foarte ok .Problema apare cand lucrarea este executata de catre DOREL SRL,unde patronul este conectat la partid si la primarie prin spăgi ,iar angajatii sunt angajati " pe spranceana" exact ca ptr reclama cu Dorel , ci nu ptr a executa o lucrare de calitate. Ptr mizeria si dezastrul de pe strazile Constantei exista 2 vinovati : Dorelul Sef, cel care se ocupa de organizarea de santier si Dorelul din Primaria C-ta , care ar fi trebuit sa supravegheze si sa supervizeze cum se desfasoara lucrurile pe santier. PS. "Drumul spre iad este pavat cu aur" , asa se intampla in C-ta si-n toata Romania. Degeaba ne vin bani europeni ,cand acestia ajung pe mainile unor ,incompetenti,plagiatori ,hoti si " amirali "facuti la apelul de seara al Cotrocenilor

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei