Pesta porcină a ajuns și în Dâmbovița. Numărul județelor afectate a ajuns la 13

de Cuget Liber Luni, 17 Septembrie 2018 100
Încă un județ pe harta epidemiei cu pestă porcină africană. Tocmai a fost confirmat un focar în Dâmbovița. Este al 13-lea județ unde a ajuns molima. Autoritățile au fost alertate după ce unui localnic din Lucieni i-au murit doi porci.

Centrul Local de combatere a bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit, duminică, după confirmarea pestei porcine în județ și a stabilit o serie de măsuri, printre care stabilirea unei zone de protecție pe o rază de 3 km de la focar.
Pesta a fost confirmată într-o gospodărie din localitatea Lucieni.
''Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, într-o gospodărie din comuna Lucieni, satul Lucieni. Centrul Local de combatere a bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 15.09.2018, ora 08,00, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli'', se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmbovița, remis duminică.
În comunicat se arată că s-a luat măsura uciderii în focar a celor trei porci din gospodăria afectată.
''În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecție pe o rază de 3 km de la focar și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km față de această localitate. Până la această oră nu au mai fost identificate alte cazuri de îmbolnăvire și mortalitate în gospodării sau exploatații de tip industrial'', precizează Prefectura Dâmbovița.
Autoritățile din Dâmbovița cer oamenilor să respecte măsurile dispuse și să anunțe dacă au suspiciuni cu privire la pesta porcină.
''Solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, este specifică porcilor, însă pot ajuta la răspândirea virusului prin hainele și echipamentele contaminate'', mai informează Prefectura Dâmbovița.
Autoritățile județene precizează că proprietarii ale căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat, prin Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
"Am identificat o gospodărie cu 3 capete de porci. Doi au murit, unul a fost eutanasiat", a declarat, într-o intervenție la Realitatea TV, directorul Direcției Sanitar-Veterinare Dâmbovița, Sandu Tolea.
Potrivit acestuia, s-au instituit deja filtre de dezinsecție, dar și filtre prin care, cu ajutorul polițiștilor, se verifică mașinile, pentru a preveni răspândirea bolii.
"Oamenii trebuie să ne înțeleagă și să ne sprijine. Pesta porcină nu afectează omul, dar afectează populația de porci. Oamnii trebuie să ne asigure sprijinul", a mai spus acesta.

sursa: realitatea.net

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei