Peste 7.000 de ucraineni, angajați în România prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă

de Petruta RIDICHE Duminică, 28 Mai 2023 411
Până la momentul actual, în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) s-au înregistrat 7.855 de ucraineni pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere profesională și de mediere a muncii.
Majoritatea cetățenilor ucraineni refugiați care au fost înregistrați în evidențele AJOFM/AMOFM București provin din: București (1.573), județul Constanța (1.173), județul Brașov (529), Maramureș (401), Ilfov (300), Iași (280), Galați (252), Suceava (250), Timiș (163) și Cluj (156).
Pe piața muncii, ca urmare a serviciilor de ocupare oferite de ANOFM, au fost încadrați 924 de cetățeni ucraineni. Meseriile pe care le au aceștia sunt diverse și numeroase, după cum urmează: confecţioneri cablaje auto, specialişti industria auto, confecţioneri indutria textilă, muncitori în domeniul constructiilor, violonist, şoferi, meserii din industria Horeca, reprezentanti comerciali, pescari, cofetari, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ospatari, ambalatori, bucatari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spaţii verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, necalificati în domeniul electricitatii, necalificati întretinere drumuri, chimist industria textilă, lucrători vânzări auto, operatori maşini, lucrători sociali, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director vânzări, controlor calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragii macarale plutitoare, agent navă, fotograf, funcţionari administrativi.
De asemenea, un număr de 390 de angajatori și-au arătat intenția de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 4.768 locuri de muncă vacante disponibile. Aceștia au pus la dispoziție locuri de muncă vacante în următoarele domenii de activitate: restaurant, fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule, fabricarea altor articole de îmbrăcăminte, exclusiv lenjeria de corp, fabricarea de mobile, fabricarea altor fire și cabluri electrice și electronice, fabricarea încălțămintei, hoteluri și alte facilități de cazare similar, fabricarea materialului rulant și așa mai departe.
În acest sens, cele mai multe locuri de muncă oferite de angajatori sunt pentru: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor, ambalator manual, muncitor necalificat în industria confecțiilor, confecționer-asamblor articole din textile, muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide, lucrător bucătărie, sudor, ajutor ospătar etc.
Cetățenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare. Aceștia pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români. Condiția este înregistrarea la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. Situația statistică prezentată se referă la perioada de la începutul conflictului armat din Ucraina și până în prezent.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei