Pisicile considerate fără stăpân ar putea fi capturate, potrivit unei noi propuneri legislative

de Petruta RIDICHE Joi, 14 Martie 2024 236
Potrivit unei noi propuneri legislative, pisicile considerate a fi fără stăpân ar putea fi capturate, duse în adăposturi şi, după caz, eutanasiate. Potrivit proiectului, Consiliile locale, respectiv Consiliul General al municipiului Bucureşti, au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, servicii specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân.
De asemenea, autoritățile locale au obligaţia de a amenaja şi de a suplimenta din fonduri proprii în funcţie de necesităţi, în anumite condiţii prevăzute de proiect, adăposturile publice pentru animale fără stăpân. Acestea trebuie, de asemenea, să încadreze în serviciile specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân cel puţin un tehnician veterinar pentru evidenţă şi supraveghere. Animalele fără stăpân vor fi cazate în adăposturile serviciilor pentru gestionarea lor pentru o perioadă de 30 zile lucrătoare. Populaţia trebuie informată despre existenţa adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopţie sau revendicare, prin afişare la sediul adăpostului şi al serviciului specializat. Totodată, trebuie precizat că animalele bolnave incurabil, declarate ca atare, în urma unui examen medical, efectuat de medicul veterinar, examen la care pot asista reprezentanţi din partea organizaţiilor neguvernamentale pentru protecţia animalelor, în baza fişei de observaţie, vor putea fi eutanasiate de îndată. Până la îndeplinirea procedurii de eutanasiere, animalele pot fi revendicate sau adoptate.
Proiectul mai presupune, printre altele, ca la nivelul serviciilor specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân să se înfiinţeze Registrul de evidenţă a animalelor fără stăpân capturate de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, gestionat de către Colegiul Medicilor Veterinari.
Identificarea animalelor cu stăpân se suportă de către aparţinător. Propunerea legislativă a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei