România importă din ce în ce mai multe alimente, iar analiştii avertizează că există riscul ca preţurile în magazine să crească, în condiţiile în care mărfurile din străinătate sunt tot mai scumpe. La nivel internaţional, numai în luna octombrie, cotaţiile materiilor prime au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul an şi jumătate. Episoadele de secetă au afectat recoltelor marilor producători la nivel internaţional, în contextul în care 2024 se anunţă a fi cel mai călduros an de când se fac măsurători.
Reprezentaţii fermierilor spun că am devenit mai dependenţi de importuri, pentru că producţia locală a fost mai mică în special din cauza secetei.
Şi recoltele altor state au fost afectate de secetă, în contextul în care 2024 ar putea fi cel mai călduros an de când se fac măsurători.
Noile scumpiri la produsele din import ar veni în contextul în care preţurile alimentelor au crescut deja, potrivit statisticilor oficiale.
În total, România a importat produse de peste 92 de miliarde de euro, în primele nouă luni din an, în timp ce exporturile au depăşit cu puţin 69 de miliarde de euro. Deficitul comercial a ajuns astfel la peste 23 miliarde de euro, în creştere cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut.