Salvați Copiii. Aproape toți copiii dispăruți au fugit de acasă

de Andreea PERHAIȚĂ Marţi, 26 Mai 2015 78
Cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor Dispăruți, Asociația Salvați Copiii România atrage atenția asupra numărului mare de dispariții voluntare.
Potrivit datelor furnizate de Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, în perioada 15 mai 2014 - 15 mai 2015, în țara noastră au fost raportate 3.736 de dispariții în rândul copiilor. În peste 94 la sută dintre cazuri este vorba despre plecări voluntare, iar cele mai multe dispariții sunt înregistrate în rândul adolescenților.
Dintre cei 3.736 de copii dispăruți, 131 sunt mai mici de 10 ani, 1.085 au vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani, iar 2.520 sunt mai mari de 14 ani. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată. Majoritatea acestora, respectiv 3733, au fost găsiți în aceeași perioadă menționată mai sus - 129 dintre cei mai mici de 10 ani, 1093 dintre cei cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani și 2511 dintre cei mai mari de 14 ani.
Potrivit reprezentanților IGPR, principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, lăsarea în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, lipsa comunicării cu părinții, lipsa de educație, abandonul școlar și influența anturajului negativ, consumul de alcool și substanțe halucinogene sau situația economică a familiei.
La nivel european, conform datelor furnizate de către Federația Europeană pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual (Missing Children Europe), procentul plecărilor voluntare, din total disparițiilor în rândul copiilor, este mult mai mic - de 51%. Majoritatea sunt, de asemenea, adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani.
Referindu-se la datele de la nivel național, cât și la cele de la nivel european, Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România declară: "Adolescența este o vârstă dificilă, atât pentru copii, cât și pentru părinți, profesori și alte persoane care îi au în îngrijire. Provocările acestei vârste îi expun pe adolescenți la o serie de riscuri prin fuga de acasă - exploatare, abuz, trafic de copii. Un segment vulnerabil îl reprezintă și copiii din centrele de ocrotire, care fug în mod repetat din aceste instituții. Fuga reprezintă în viziunea lor o soluție la problemele cu care se confruntă, însă nu conștientizează că problemele din afara familiei și a acestor instituții de ocrotire sunt mult mai mari și, uneori, imposibil de depășit. Situația cu care ne confruntăm trebuie abordată urgent, prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotrivă copiilor, cât și adulților care îi au în grijă".
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei