Sătui de promisiuni, salariaţii Casei de Asigurări de Sănătate reiau protestele

de Mirabela ȘERBĂNESCU Joi, 02 Noiembrie 2023 995
Angajaţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), la fel ca şi colegii lor din ţară, sunt nemulţumiţi de salariile cu care sunt remuneraţi pentru activitatea pe care o prestează. Din acest motiv, ei vor bloca activitatea de relaţii cu publicul pe perioadă nedeterminată, nemulţumiţi de faptul că autorităţile nu găsesc soluţii pentru o salarizare decentă în sistem.

În cursul zilei de miercuri, 1 noiembrie, Blocul Naţional Sindical (BNS) alături de Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate au anunţat că începând de joi, 2 noiembrie, angajaţii caselor de asigurări de sănătate intră în protest generalizat. Sindicaliştii susţin că această decizie survine ca urmare a faptului că, după luni de zile de dialog şi de aşteptare, au constatat că pentru ei, în ciuda răspunderilor sociale majore pe care le au, nu se găsesc soluţii, dar sunt găsite soluţii satisfăcătoare şi imediate pentru companii mai mari, care au zeci de mii de salariaţi. Potrivit BNS, până acum s-a încercat rezolvarea problemelor de salarizare din aceste instituţii, promovând un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecţiilor salariale, în condiţiile în care salariaţii din aceste instituţii nu au beneficiat de niciun fel de creştere salarială din 2018 până în prezent.
Toate acestea, în ciuda faptului că, în perioada pandemiei de Covid-19, instituţia a funcţionat la capacitate maximă cu toţi salariaţii săi, pentru a putea să asigure finanţările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicaţi, precizează reprezentanţii BNS.
„Deşi proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiţi miniştri şi parlamentari au intervenit prin amendamente pentru alte tipuri de categorii de salariaţi din sectorul de sănătate publică (nu puţini la număr), ce nu erau vizaţi de proiectul legii. În aceste condiţii, ne-am trezit în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamentare precedente (luna iunie a acestui an) că proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaţilor (camera decizională) a fost retras de la vot, motivul fiind că impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente. În ciuda unor promisiuni care ne-au fost făcute după protestul din data de 10 iulie 2023, am constatat că s-au găsit soluţii prin ordonanţe de urgenţă pentru alte categorii de salariaţi din sănătate, cu excepţia noastră”, explică sindicaliştii Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.
În judeţul Constanţa, angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate au protestat în luna iulie, la acţiune participând peste 40 de angajaţi, care şi-au întrerupt lucrul timp de două ore din cauza nivelului de salarizare insuficient. „În primul rând, protestăm din cauza nivelului scăzut de salarizare. Salariile noastre nu au mai fost actualizate de câţiva ani, iar noi trebuie să ne raportăm la preţurile actuale, care au tot escaladat în ultimii ani, din cauza pandemiei, a războiului din Ucraina. Ne dorim să beneficiem de o creştere salarială care să fie raportată la preţurile actuale, ca să putem să trăim, să avem o viaţă mai bună, să putem merge mai departe. De exemplu, salariile sunt acordate în funcţie de mai mulţi factori, vechime etc. Un consilier juridic, de exemplu, câştigă la fel ca un consilier, în jur de 4.000 de lei net”, a precizat un angajat al instituţiei, la acel moment.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei