Se deschide apelul pentru construcția creșelor noi, moderne și prietenoase cu mediul

de Ion TIȚA-CĂLIN Miercuri, 29 Iunie 2022 105
La sfârșitul săptămânii trecute a fost publicat, în „Monitorul Oficial”, Ghidul specific construirii creșelor noi, moderne și prietenoase cu mediul, finanțate de Ministerul Dezvoltării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Apelul de proiecte va fi deschis în 30 iunie 2022, a anunțat ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.
 


„Vom construi creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul înconjurător. Este nevoie de creșe noi, în special în orașele mari și zonele limitrofe ale acestora, dar nu numai, pentru că, în prezent, doar 3% dintre cei mici au locuri asigurate la creșele existente. Din acest motiv, Guvernul, prin Ministrul Dezvoltării, finanțează construcția creșelor noi cu fonduri din PNRR”, a precizat Cseke Attila.

În funcție de mărimea lor, noile creșe vor asigura locuri pentru 40 până la 110 copii și vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber.

Creșele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spațiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creșele pornind de la 10⁰. În același timp, aceste creșe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirile vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse, și, în acest fel, cheltuielile vor fi mici, ceea ce reprezintă un aspect important în contextul creșterii prețurilor la energie, a adăugat ministrul dezvoltării.

Din totalul de peste 200 de milioane de euro disponibili prin PNRR vor fi construite 110 până la 120 de creșe noi. La acestea se vor adăuga alte creșe finanțate din bugetul național. În prezent, numărul creșelor de stat operaționale în România este cu puțin peste 300.Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Ultima oră

Titlurile zilei