În urma
controalelor efectuate de inspectorii de la Autoritatea Națională Fitosanitară
(ANF) în piețe și magazine, 28 de produse, fructe, legume și cereale au fost
descoperite fiind infestate cu substanțe toxice peste limita legală de
siguranță. Anul acesta, numărul probelor găsite cu urme de pesticide a fost în
creștere, motiv pentru care inspectorii au intensificat controalele la nivel
național.
Probele
analizate de specialiști arată că cele mai multe probleme au fost descoperite
în special la roșii, mărar, pătrunjel, mere, vinete și țelină. Spre exemplu, în
cazul roșiilor, analizele de laborator au arătat că la roșii s-au identificat 7
probe cu pesticide peste nivelul sigur pentru consum.
”Inspectorul
firosanitar din județul pe raza căruia activează producătorul este înștiințat,
merge la locul producției, verifică producătorul, îi verifică registrul de
tratamente, verifică dacă produsele aplicate sunt omologate, dacă au fost
respectate dozele, dacă au fost respectați timpii de pauză”, spune Romeo
Șoldea, directorul Autorității Naționale Fitosanitare, pentru ProTv.ro
Inspectorii
fito-sanitari au intensificat numărul controalelor și a numărului de teste pe
legume și fructe. Este vorba despre o creștere a numărului de teste cu 30%.
Până la finalul săptămânii viitoare, oficialii ANF vor face verificări la nivel
național în ceea ce privește siguranța legumelor din ciclul doi crescute în
solarii și sere: roșii, castraveți și ardei. În cazul fructelor și a legumelor
care sunt la vânzare și depășesc nivelul maxim admis de pesticide sunt
dăunătoare pentru consumul uman.
Conform
normelor în vigoare, orice mic/mare producător sau fermier care folosește
pesticide trebuie să respecte anumite reguli și să dețină un curs de instruire
pentru utilizare lor. Conform coordonatorului Oficiului Fitosanitar Mureș,
Marian Păgăcian, pesticidele sunt niște medicamente ale plantelor, însă devin
dăunătoare dacă nu sunt folosite corespunzător.
„În legislația
Uniunii Europene, reziduurile de pesticide sunt trecute la riscuri reduse. Sunt
trecute în aceeași categorie în legislația europeană cu corpuri străine. E la
fel cum ai găsi în pâine un celofan, iar în salam ai găsi o sfoară.
Aici ar trebui
să înțeleagă lumea că nu sunt bau-bau pesticidele. Sunt produse într-adevăr
chimice, cu diferite graduri de risc dar, prin utilizarea rațională, nu sunt
periculoase”, spune coordonatorul Oficiului Fitosanitar Mureș, pentru
Europaliberă.