Podcast Cuget Liber. Despre navigaţie, flotă şi pavilion maritim, cu Adrian Mihălcioiu

Semnal de alarmă! Legume infestate cu substanțe toxice peste limita legală, comercializate în piețe și magazine

de Simona ANGHEL Sâmbătă, 02 Noiembrie 2024 1982
În urma controalelor efectuate de inspectorii de la Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) în piețe și magazine, 28 de produse, fructe, legume și cereale au fost descoperite fiind infestate cu substanțe toxice peste limita legală de siguranță. Anul acesta, numărul probelor găsite cu urme de pesticide a fost în creștere, motiv pentru care inspectorii au intensificat controalele la nivel național.
Probele analizate de specialiști arată că cele mai multe probleme au fost descoperite în special la roșii, mărar, pătrunjel, mere, vinete și țelină. Spre exemplu, în cazul roșiilor, analizele de laborator au arătat că la roșii s-au identificat 7 probe cu pesticide peste nivelul sigur pentru consum.
”Inspectorul firosanitar din județul pe raza căruia activează producătorul este înștiințat, merge la locul producției, verifică producătorul, îi verifică registrul de tratamente, verifică dacă produsele aplicate sunt omologate, dacă au fost respectate dozele, dacă au fost respectați timpii de pauză”, spune Romeo Șoldea, directorul Autorității Naționale Fitosanitare, pentru ProTv.ro
Inspectorii fito-sanitari au intensificat numărul controalelor și a numărului de teste pe legume și fructe. Este vorba despre o creștere a numărului de teste cu 30%. Până la finalul săptămânii viitoare, oficialii ANF vor face verificări la nivel național în ceea ce privește siguranța legumelor din ciclul doi crescute în solarii și sere: roșii, castraveți și ardei. În cazul fructelor și a legumelor care sunt la vânzare și depășesc nivelul maxim admis de pesticide sunt dăunătoare pentru consumul uman.
Conform normelor în vigoare, orice mic/mare producător sau fermier care folosește pesticide trebuie să respecte anumite reguli și să dețină un curs de instruire pentru utilizare lor. Conform coordonatorului Oficiului Fitosanitar Mureș, Marian Păgăcian, pesticidele sunt niște medicamente ale plantelor, însă devin dăunătoare dacă nu sunt folosite corespunzător.
„În legislația Uniunii Europene, reziduurile de pesticide sunt trecute la riscuri reduse. Sunt trecute în aceeași categorie în legislația europeană cu corpuri străine. E la fel cum ai găsi în pâine un celofan, iar în salam ai găsi o sfoară.
Aici ar trebui să înțeleagă lumea că nu sunt bau-bau pesticidele. Sunt produse într-adevăr chimice, cu diferite graduri de risc dar, prin utilizarea rațională, nu sunt periculoase”, spune coordonatorul Oficiului Fitosanitar Mureș, pentru Europaliberă.
Taguri

Comentează știrea

Rusu Violeta
3 noiembrie

Și ce se întîmplă cu legumele care au depășit cantitatea de pesticide ? Le opriți de la comercializare, amendați producătorii, le dati interdictie la comercializare, sau îi lăsați in pace, să ne otrăvească in continuare ???

Petre
4 noiembrie

Doamna Violeta, am citit si eu stirea asta foarte importanta si ca mai toate stirile observati ca nu exista informatii despre masurile luate. Parerea mea e ca nici nu o sa aflam, ce ar fi daca ei ar scrie si nimeni nu i-ar citi. Normal ar fi sa aflam ca se si iau masuri, amenzi, marfuri retrase nu doar cele de pe tarabe dar si cele din depozite sau sere si in acelasi timp cei ce practica asta sa nu mai aiba niciodata drept sa vândă sau ia fonduri pentru ca asa vor proceda mereu. Chiar inchisoare merita pentru ca pun sanatatea si viata cumparatorilor in pericol. Iti e si frica sa mai cumperi chiar si de la oameni din piata pentru ca ei sunt primii care ne pun viata in pericol si sanatatea pentru profitul lor.

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei

Redacție Abonamente Publicitate Contact Arhivă Anunțuri Sursa de Sănătate Termeni și condiții Politica de confidențialitate