Spaimă în cartierul Energia. "Mi-au înhăţat sacoşa şi au început să latre amenințător"

de Mirabela ȘERBĂNESCU Vineri, 06 Octombrie 2023 21271
O haită de câini a creat o panică de nedescris în rândul locuitorilor din zona Energia. De fiecare dată când ies din casă, oamenii se simt în pericol la vederea animalelor, care, după ce că sunt multe, mai sunt şi agresive. Unii câini stau pitiţi la umbră, prin cartier şi sunt greu de observat, alţii la gunoaie, în cele două staţii de autobuz, pe lângă Cimitirul Municipal. Peste tot câini şi iar câini, mai mici sau mari, negri, maro, albi cu dungi, de toate dimensiunile şi culorile posibile. Pentru că nu ştiu niciodată ce le poate deranja pe patrupede din siestă, unii locuitori ai acestui cartier au început să iasă afară cu câte un băţ în mână, de teama de a nu fi „compostaţi” de colţii nemiloşi ai maidanezilor.
Dintotdeauna, în absolut toate cartierele oraşului au existat câini. De obicei, sunt pe placul oamenilor, dar atunci când devin ameninţători pentru viaţa noastră, încercăm să stăm cât mai departe de ei. Patrupedele s-au înmulţit într-un ritm necontrolat, însă mai grav este că unii cetăţeni „binevoitori” au considerat normal să-i arunce pe unii dintre câini în vecinătatea parcării cimitirului şi, astfel, numărul lor a crescut şi mai mult, la fel ca şi teama cetăţenilor. De câteva săptămâni, cum spuneam, locuitorii din zona Energia îşi iau măsuri de siguranţă atunci când pleacă de acasă. „Marţi, când am plecat la serviciu erau ocupaţi cu nişte oase, pe care le aruncaseră la gunoaie alţi vecini. Erau culcaţi şi liniştiţi când am trecut pe lângă ei, dar miercuri seara, unul dintre ei a început să mă mârâie şi era cât pe ce să mă muşte. Niciodată nu se ştie ce se poate întâmpla cu ei. Unii sunt agresivi şi pot ataca în orice moment. M-am speriat îngrozitor. Nu avem deloc siguranţă, mai ales seara”, ne-a declarat Andreea T.

„În urmă cu două zile, am ieşit la plimbare cu câinele familiei. De frică, am mers până la gunoaie şi apoi, prin cartier, cu un băţ pe care îl aveam în casă, ca nu cumva să ne atace pe mine şi căţel. Citisem într-o carte că, atunci când eşti atacat de un câine, contează foarte mult să agiţi mâinile, iar dacă ai un băţ la îndemână, să îl foloseşti fără a lovi direct acel patruped, ci doar să îl ţii la distanţă cât de mult poţi. Aşa că am încercat să procedez aşa şi a funcţionat, numai că nu poţi ieşi mereu cu bâta după tine, numai de teama de a nu fi muşcat. Nu este normal ceea ce se întâmplă”, a precizat Horia N.

Speriați să mai iasă din casă cu copiii
La rândul său, Cristina P. susţine că îi este teamă să mai iasă cu copilul prin spatele blocurilor. „Cum să îndrăznesc să îmi scot copilul pe afară, cu căruciorul, când peste tot bântuie numai câini? Latră, mârâie mereu. Într-o zi, mi-au înhăţat sacoşa şi au început să latre amenințător. Un vecin ne-a văzut şi a aruncat cu pietre în ei, ca să-i gonească”, ne-a mărturisit femeia.
Maria D. ştie, încă de când era copil, că, atunci când avem de-a face cu o haită de câini, trebuie să fim atenţi în special la primul câine care atacă, despre acela spunându-se că este „şeful” haitei sau „masculul Alfa”. Dacă ne referim, însă, la câinii de la Energia, în acest caz, nu atacă doar masculul Alfa, ci şi alţii, în acelaşi timp. Într-una din zilele trecute, locuitorii au observat că, în momentul în care un câine s-a apropiat de un copilaş, acesta s-a speriat și a început să plângă, iar patrupedul a luat imediat poziţie de atac. Din fericire, oamenii care erau la fața locului au sărit în ajutorul celui mic şi al mamei lui, un cetăţean fiind nevoit să lovească animalul pentru a salva copilul. Şi, nu, în astfel de situaţii nefericite nu este cazul ca iubitorii de animale să sară în apărarea animalului că era abandonat, traumatizat sau speriat. Nu este normal ca aşa ceva să se întâmple. Punct.

Ce este de făcut? Ar trebui ca Primăria Constanța să îi strângă, neapărat, de pe străzi pe cei periculoși, măcar pe aceia, dacă Adăpostul pentru animale fără stăpân nu dispune, la acest moment, de mai multe locuri. Măcar atât! Apoi, mai există o variantă, aceea ca locuitorii să îi adopte. Partea proastă este că nu-s mulți cei care se înghesuie să facă astfel de gesturi. Ultima statistică venită din partea reprezentanților municipalității arată că anul acesta, din ianuarie și până acum, doar 221 de căței au fost adoptați de la Adăpostul public de animale abandonate de pe strada Câmpul cu Flori nr. 11. Pe această cale, Primăria Constanța face un apel la iubitorii de animale să vină să adopte în mod responsabil căței și să le ofere o șansă la o viață mai bună. 


Taguri

Comentează știrea

Chitac
6 octombrie 2023
Maidanez

Păi, în fiecare dimineață, văd poliția locală la intersecția Baba Novac cu Bobescu,dar poate nu r este competența lor.

Mihai
11 octombrie 2023
primaria, rezolva odata problema orasului

Stransi si eutanasiati, sunt mult prea multi pt a face fata adapostul! In plus, amenzi mari f mari si aplicate celor care se fac ca adopta si le dau drumul pe strazi!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei