De multe ori, ambalajul este înșelător. Regula este valabilă și în cazul alimentelor care, fie sub coaja rumenă, lucioasă, fie în pulpa dulce, hrănitoare, ascund toxine extrem de periculoase. Consumate în cantități mici, nu constituie un pericol pentru sănătate; în exces, însă, acestea sunt letale.
- Publicitate -
Care sunt alimentele otrăvitoare? Iată ce scrie feellikecooking.ro:
Cireșe, piersici, prune, caise: acizi cianogenici
Să înghiți un sâmbure de cireașă nu este o tragedie. Dacă-l mănânci, însă, spart, atunci lucrurile se complică. Pe lângă gustul amar și imposibilitatea de a-i mesteca, sâmburii anumitor fructe – cireșe, piersici, prune, caise – conțin acizi cianogenici care, după ingestie, eliberează acidul cianhidric. Care este doza letală de sâmburi? 1-2 sâmburi au efect ireversibil.
Mere și pere: cianide
Merele și perele au sâmburi plini de substanțe care, odată înghițite, se transformă în acid cianhidric. Din fericire pentru cei care mănâncă aceste fructe cu tot cu cotor, pentru a-și desface otrava, sâmburii trebuie să fie pisați foarte bine. De regulă, un măr are cel mult opt sâmburi. Abia după consumul a 25 de mere cu tot cu sâmburi la o singură masă ar trebui să te îngrijorezi.
Orez: arsenic
Orezul, în special cel cultivat în Texas, conține arsenic, o toxină care poate avea efecte extrem de neplăcute: vărsături, dureri abdominale și chiar vertij, dacă este consumat în cantități însemnate. Cel mai mare nivel de toxine se regăsește în orezul brun. În ciuda prezenței toxinei, este imposibil să te intoxici cu arsenic într-o singură zi. În timp, însă, consumul duce la apariția bolilor de inimă și a diverselor forme de cancer. Care este doza letală? Aproximativ 7 milioane de porții.
Cartofi: solanină
În funcție de modul în care sunt cultivați, cartofii pot produce solanină, un pesticid natural extrem de toxic pentru oameni. Compusul se regăsește în cartofii care încep să se înverzească, în special după ce încep să încolțească. Printre simptomele intoxicației cu solanină se numără stări de vomă, diaree și, în cazuri rare, stop cardiorespirator.
sursa: www.feellikecooking.ro