Sturionii, o specie pe cale de dispariție

de Andreea PERHAIȚĂ Vineri, 13 Iulie 2012 349
Grupul de Acțiune pentru Conservarea Sturionilor lansează un apel către toți factorii de decizie politică, precum și către populație să sprijine restabilirea populațiilor de sturioni în Bazinul Dunării și în Marea Neagră. Organizația a fost înființată în ianuarie 2012, cu sprijin guvernamental și nonguvernamental, și a elaborat un program intitulat "Sturion 2020" pentru salvarea acestei specii de pești aflată pe cale de dispariție.
Planul de Acțiune pentru Conservarea Sturionilor, elaborat în conformitate cu Declarația RAMSAR pentru Conservarea Globală a Sturionilor, și adoptat în anul 2005 în cadrul Convenției de la Berna, stă la baza programului "Sturion 2020". Strategia integrativă la nivelul bazinului, care include măsuri de conservare a habitatelor / speciilor, va contribui la reducerea presiunilor existente cum ar fi supra-exploatarea, poluarea, navigația, construcțiile, îndiguirile, schimbările climatic, etc.), dar implementarea sa depinde de sprijinul existent la nivel guvernamental și local.
Potrivit specialiștilor, sunt necesare măsuri urgente pentru a preveni dispariția acestor specii emblematice și a le proteja habitatele. Dintre cele șase specii de sturioni care existau în trecut în Bazinul Dunării, una este deja dispărută, iar restul sunt în situație critică, stocurile lor fiind în continuă scădere. În trecut, sturionii reprezentau o populație majestuoasă a Dunării si Mării Negre, iar pescarii prindeau anual sute de tone. Astăzi însă sunt doar umbre pe cale de dispariție. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei