"TRĂIESC PENTRU A MĂ DROGA. De un an de zile nu mai sunt om. Sunt un animal" Zilele acestea, pe litoral, se desfășoară o amplă campanie de prevenire a consumului de droguri

de Andreea PERHAIȚĂ Joi, 25 Iulie 2013 1015
"De un an de zile nu mai sunt om. Sunt un animal. Trăiesc pentru a mă droga. Dorm drogat și mă trezesc cu gândul că trebuie să mă droghez. Mama a aflat ce mi se întâmplă când m-a prins cotrobăindu-i prin poșetă. De atunci este distrusă, iar eu nu fac decât să țip la ea și să-i cer bani. O șantajez și ameninț că mor dacă nu mai iau acum droguri și că este ultima dată. Tata este plecat în voiaj. Nu i-a spus nimic, dar atunci când o să vină acasă și o să vadă că nu mai avem bani o să afle și el. Nu știu cum să mă opresc, dar știu că vreau. Mai am o șansă ca să învăț măcar în clasa a XII-a și să iau bacalaureatul, altfel ajung un ratat!". Aceasta este mărturisirea lui Alex, un elev consumator de droguri. A devenit dependent și a pierdut controlul. Și-a distrus viața sa și a familiei sale. Pentru el ar putea fi prea târziu, dar pentru mulți alții mai este încă timp să înțeleagă că "drogurile nu sunt periculoase pentru că sunt ilegale, drogurile sunt ilegale pentru că sunt periculoase!". Cu acest mesaj a plecat la drum Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO România), într-o campanie de prevenire a consumului de droguri. Este vorba despre proiectul "Artă contra drog - Litoral 2013", ajuns la cea de-a șasea ediție, și care promovează arta ca o modalitate benefică de petrecere a timpului liber, dar mai ales ca o alternativă de viață sănătoasă și informare asupra riscurilor asociate consumului de droguri. 
"Scopul nostru este să transmitem mesajul direct publicului, tinerilor, și să le oferim alternative sănătoase de petrecere a timpului liber: să facă sport și să consume artă. Pentru ediția Litoral 2013 aducem modele de tineri, precum Loredana, Tudor Chirilă, Sore, Annes. Aceștia susțin concerte pe litoral la care sunt invitați toți tinerii aflați în vacanță", a declarat Oana Ivănel, reprezentant al organizatorilor, în cadrul unei conferințe găzduită de Universitatea Andrei Șaguna.
În această seară, Loredana va susține un concert live la Teatrul de Vară din Eforie Nord. În deschidere vor cânta și Sore și Annes. De asemenea, mâine, este programat, la Eforie Sud, un spectacol de muzică populară autentică românească.
Statistică îngrijorătoare
Potrivit directorului executiv al CIADO România, Gigel Lazăr, statistica privind consumul de droguri în țara noastră este extrem de îngrijorătoare. În numai trei ani, numărul consumatorilor a crescut de aproape trei ori. "10 la sută din elevii din învățământul preuniversitar au încercat astfel de substanțe, iar 25 la sută din tinerii din mediul universitar au consumat măcar o dată droguri. În Europa Occidentală s-a ajuns la nivelul de consum mediu de 8 la sută în 60 de ani, iar la noi s-a ajuns la 4,3 la sută în doar trei ani. În România, chiar dacă magazinele de vise s-au închis, au crescut foarte mult comenzile pe internet. De aceea, astfel de eveniment trebuie permanentizate. Părinții trebuie să înțeleagă că în orice moment copilul lui poate deveni consuma-tor", a explicat directorul CIADO.
Taguri

Comentează știrea

noni
25 iulie 2013
vinovati

Se fac vinovati cei care au autorizat acele magazine de vis ed ela bun inceput. Au stat pe piata, au creat consumatorii, apoi vezi minune ca su inchis, dar clientii au ramas dependenti si ii cauta pe net si prin scari de bloc, cum stiu pe unii ca vand. Au distrus copii nevinovati si pe familiile lor.

gicu
25 iulie 2013
bravo

baga-ti niste aer in vene.

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei