Uleiul de măsline, pe cale de dispariție din cauza prețurilor uriașe

de Petruta RIDICHE Miercuri, 20 Septembrie 2023 180
Prețul uleiului de măsline a ajuns la un nivel record în ultima perioadă, din cauza condițiilor meteo foarte secetoase în zona Mării Mediterane. La nivel mondial, conform unui raport recent, prețurile au crescut la 8.900 de dolari pe tonă în această lună.
În luna august, prețul mediu a fost cu 130% mai mare față de anul anterior. Cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, Spania, s-a confruntat cu o secetă intensă câteva luni de zile. Țara a înregistrat, anul acesta, a treia cea mai fierbinte vară, cu temperatura medie cu 1,3°C mai mare decât în mod normal, potrivit agenției meteorologice de stat AEMET.
De asemenea, Grecia și Italia sunt următoarele după Spania la capitolul producției uleiului de măsline, potrivit Consiliului Internațional de Măsline, o organizație interguvernamentală formată din membri care reprezintă mai mult de 98% din producția de măsline la nivel global. Iar această creștere a prețurilor pentru uleiul de măsline, i-a determinat pe unii să-l fure. Aproximativ 50.000 de litri de ulei de măsline extravirgin dintr-una dintre morile de ulei din Spania, Marin Serrano El Lagar, au fost furați la finalul lunii august. Mai exact, o afacere de familie a pierdut ulei în valoare de peste 420.000 de euro.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei