Urmaşii victimelor Holocaustului aşteaptă cu nerăbdare indemnizaţiile promise de stat

de Mirabela ȘERBĂNESCU Marţi, 29 Noiembrie 2022 102399
Urmaşii persoanelor decedate sau dispărute în timpul Holocaustului aşteaptă cu sufletul la gură indemnizațiile lunare pe care trebuiau să le primească începând cu luna ianuarie 2022, plăţi care au fost amânate pentru 2023, printr-o Ordonanță de Urgență.
Oamenii sunt nerăbdători să afle cât vor primi, dar mai ales când vor primi banii respectivi şi speră că nu vor avea parte de o nouă amânare. Menţionăm că este vorba despre acordarea unor drepturi copiilor persoanelor persecutate de către regimurile din 1940-1945.
Potrivit prevederilor legale, această indemnizație trebuia să fie pusă în aplicare, deja, din 2022, doar că lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură faţă de cea aşteptată de atât timp de vârstnici. „Ştim că Guvernul a amânat intrarea în vigoare a acestei legi pentru 1 ianuarie 2023, prin OUG 130/2021. Aceşti bani ne-ar ajuta foarte mult, mai ales pe cei care avem pensii mici. Indiferent câţi ne vor da, sunt buni şi putem rezista mai bine, de la o lună la alta. Atât eu, cât şi sora mea eram foarte mici, în perioada cuprinsă între 6 septembrie 1940 - 6 martie 1945, dar am simţit din plin ororile sistemului acelor vremuri. Părinţii noştri abia se descurcau să ne dea de mâncare”, îşi aminteşte şi acum Ion J.
De când a aflat că poate intra în posesia acestor bani, Corina P. şi-a procurat documentele necesare la dosar şi le-a depus la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Constanţa. „De anul trecut aştept banii şi ei întârzie să apară. Dacă se mai întârzie mult, statul român ni-i aduce direct la groapă, pentru că pentru noi, bătrânii, timpul se scurge mult mai repede”, a adăugat octogenara.
„Mulţi dintre cei care îşi cer acum drepturile şi-au văzut destinele ruinate de regimul dictatorial care a condus România în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Copiii au suferit, părinţii la fel. Ne-au fost distruse vieţile şi chiar şi acum, în anul 2022, ne cutremurăm şi ne panicăm când ne gândim la momentele de groază prin care am trecut. Nu mai zic că, de-a lungul timpului, am fost nevoiţi să trăim cu o mare suferinţă în suflet şi cu amintirea dramelor, greu de descris în cuvinte, prin care au trecut părinţii noştri, dar şi noi”, s-a plâns o altă pensionară.
Menţionăm că, până la acest moment, Casa Judeţeană de Pensii Constanţa a înregistrat un număr de 27.000 de astfel de cereri, din care 3.757 numai anul acesta. Potrivit purtătorului de cuvânt al CJP Constanţa, Kristina Mutiş, primele hotărâri privind stabilirea calităţii de beneficiari al Legii 154/2021 au ajuns, zilele trecute, la Oficiul Poştal nr. 1, iar în fiecare zi se vor transmite altele şi altele. Rămâne de văzut acum când vor intra oamenii și în posesia banilor. „În ceea ce privește cuantumul sumelor, acesta se stabilește în funcție de câți bani ar fi beneficiat părintele decedat, iar urmașului i se dă 50% din suma cuvenită. Nu este o sumă fixă pentru toată lumea, pentru că totul depinde de documentele depuse la dosar. Totul depinde şi de data la care au fost supuşi persecuţiei, pentru că aceasta este septembrie 1940-martie 1945. Dacă, de exemplu, ei au acte la dosar din 1943, indemnizaţia va fi mai mică”, a precizat reprezentantul instituţiei.

Taguri

Comentează știrea

strul
28 noiembrie 2022
bataie de joc

sa dea 10.000 de euro pe cap de smecher care vrea sa-si masina electrica sau sa mareasca pensiile speciale au gasit bani dar cateva sume mici pentru niste batrani amarati nu au gasit; bataie de joc

Mara Martincas Opiniologista
29 noiembrie 2022
Istorie: "43, indemnizaţia va fi mai mică"

Cum vine la criteriu? Din 43 a luat de la familie si a dus la cuptor sa fie de convergenta rapida pe Zyclon. Sa intelegem asa, daca duceau din 40 era cu promotie de tuica ca inca nu aveau la cutie Zyclon.(tot pe ardere dar era la incepatori). Ideea e asa, eu nu stiu cum poti sa compari suferinta la groapa comuna din ceruri pe armonie de vant negru ! Asta e istoria, si noi am participat dar macar sa fie de echilibru daca nu ai criteriu adecvat. "Ne-au fost distruse vieţile" : si direct dar si prin dependenta la cei care au venit.(s-a lucrat puternic la nucleu). FaraComentariu : "Dacă se mai întârzie mult, statul român ni-i aduce direct la groapă, pentru că pentru noi, bătrânii, timpul se scurge mult mai repede".

dinMures [25 octombrie 1944]
29 noiembrie 2022
septembrie 1940-martie 1945

Noi la istorie am invatat de [23august] si e punct critic. Pai si din [23august] pina cind a fost "Holocaust" in Romania ? Sa zicem citeva saptamani pina la retragerea fortata a DubluSRasucit. Dar [martie1945] la mine doar prin dependenta de Balaton sau naiba stie ? Aici trebuie cineva de Istorie: Cristi, Oana sa ne zica exact la Interval ? (deCarteaCartilor). La suferinta e greu sa gasesti un criteriu, toti care au suferit persecutiei au drepturile lor si trebuie respectate. Mergem pe interval de inchidere si [22dec1989] [Istrate Goiciu,Vacile Negre] sau chiar si mai departe 28nov2022[ca e tot Poporul Muncitor]. Tradatori de Neam si Tara, 5 mil. migranti, pensii mici, sanatate platita corect prin munca si ciu-ciu, doar stim cum e si azi chiar usor de intuit si trendul de maine, poate si anul viitor, de ce nu si 1cincinal. Etc.[911-AlertaCenzuraPuternica]

⛔[911 Alerta Cenzura Puternica]⛔
29 noiembrie 2022
⛔[911 Alerta Cenzura Puternica]⛔

⛔[911 Alerta Cenzura Puternica]⛔

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei