Va renaște Palatul Regal din Mamaia? Primăria Constanța ia în calcul reabilitarea monumentului istoric

de Petruta RIDICHE Joi, 28 Decembrie 2023 4015
Primăria municipiului Constanța are un nou proiect pe lista strategiei de dezvoltare urbană, prin care își propune să reabiliteze Palatul Regal din Mamaia, până în anul 2030. Proiectul este inclus în strategia de dezvoltare urbană, având ca beneficiar UAT municipiul Constanța. Valoarea estimativă a proiectului este de 86 milioane de lei.
Potrivit biroului de comunicare al Primăriei, proiectul constă în restaurarea elementelor artistice și a celor arhitecturale, înlocuirea învelitorii acoperișului și dotarea cu utilități.
„Reabilitarea clădirii, restaurarea elementelor artistice și a celor arhitecturale, restaurarea şi înlocuirea tâmplăriei deteriorate, consolidarea și lucrări de reparații structurale ale clădirii, înlocuirea completă a instalațiilor termice, electrice şi de ventilație, sanitare; înlocuirea învelitorii acoperișului, refacerea și repararea pereților exteriori şi interiori, păstrând specificul arhitectural şi decorativ al clădirii, restaurarea componentelor. Utilități: rețele alimentare cu apă, canalizare menajeră şi pluvială, branșament electric”, se menționează în documentele ce vizează lucrările ce vor fi efectuate.
Proiectul ar trebui să fie implementat până în anul 2030, iar la capitolul finanțării, vor fi investiți bani din fonduri europene, din bugetul de stat sau din alte surse. În luna ianuarie, la începutul anului viitor, proiectul va fi preluat de către Ministerul Culturii. Anul trecut, Vila Regală a fost preluată de către Mamaia SA, societate aflată în subordinea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
În altă ordine de idei, de Ziua Dobrogei, reprezentanții Ministerului Culturii au anunțat că se fac demersuri pentru ca moștenirea regală din Mamaia să revină statului român.
„Vă transmit astăzi mesajul ministrului Culturii, Raluca Turcan - Ministerul Culturii a întreprins demersuri pentru salvgardarea Vilei Regale din Mamaia. Ministerul Culturii dorește să redea eleganța acestei capodopere. Ministerul a întreprins demersuri pentru a lua sub patrimoniu această capodoperă“, a spus, la momentul respectiv, Diana Ștefana Baciuna, secretar de stat în Ministerul Culturii.
Pe de altă parte, reamintim că, pe 29 noiembrie anul acesta, consilierii locali constănțeni au adoptat proiectul de hotărâre privind aprobarea viziunii de dezvoltare a polului național de creștere Zona Metropolitană Constanța, a obiectivelor strategice și a portofoliului de proiecte al municipiului Constanța din cadrul strategiei integrate de dezvoltare urbană.
Documentul include mai multe proiecte pentru Constanța. Este vorba despre realizarea unui pavilion expozițional, a unei infrastructuri specifice unui parc industrial, a unei rețele de transport feroviar metropolitan în arealul Zonei Metropolitane Constanța, dezvoltarea unui parc științific și realizarea unui palat de evenimente și congrese și a unei case a societății civile. Toate aceste inițiative ar trebui, de asemenea, să fie implementate până în anul 2030.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei