Ministerul Sportului solicită federaţiilor naţionale să nu deplaseze sportivi în Ucraina

de Sorin MIHALACHE Joi, 24 Februarie 2022 188
În contextul deteriorării grave a situaţiei de securitate din Ucraina şi din regiunea Mării Negre şi având în vedere situaţia generată de agresiunea militară rusă, ministrul Sportului, Carol Eduard Novak, a convocat, joi, 24 februarie, dimineaţă, o şedinţă de lucru în regim de urgenţă pe tema repercusiunilor acestei situaţii asupra sportivilor şi a evenimentelor sportive. Pe fondul ridicării, de către Ministerul Afacerilor Externe, a nivelului de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim - „Părăsiţi imediat ţara!”, au fost decise mai multe măsuri în regim de urgenţă.
„În colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu grupul constituit la nivelul Guvernului României pentru gestionarea acestei crize, Ministerul Sportului va face toate demersurile pentru ca sportivii aflaţi pe teritoriile afectate să revină acasă în deplină siguranţă.
Ministerul Afacerilor Externe monitorizează situaţia cetăţenilor români din Ucraina şi a convocat deja celula de criză inter-instituţională pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români din Ucraina, printre care ştim că se află şi sportivi români. Am convingerea că aceştia vor reveni în cel mai scurt timp, în deplină siguranţă, pe teritoriul României”, a declarat ministrul Eduard Novak.
De asemenea, Ministerul Sportului a solicitat federaţiilor naţionale să nu deplaseze în perioada următoare sportivi în Ucraina.
„Cu privire la soluţiile care se impun în legătură cu aceşti sportivi, precum şi cu cei aflaţi în zone de risc, Ministerul Sportului transmite către toate federaţiile sportive naţionale solicitarea imperativă de a nu deplasa sportivi în Ucraina, respectiv de efectua toate demersurile de întoarcere imediată în siguranţă a sportivilor aflaţi temporar pe teritoriul acestui stat. De asemenea, de a anula participările viitoare la competiţii sau cantonamente în această zonă, până la stabilizarea situaţiei şi reinstaurarea unui climat de siguranţă”, a transmis Ministerul Sportului. 

XXX
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a condamnat, joi, încălcarea Armistiţiului Olimpic de către guvernul Rusiei. După atacurile lansate de Rusia în diverse regiuni din Ucraina, CIO a reamintit de rezoluţia adoptată de Adunarea generală a Naţiunilor Unite pe 2 decembrie 2021, prin consensul celor 193 de state membre.
„Armistiţiul olimpic începe cu şapte zile înainte de debutul Jocurilor Olimpice, pe 4 februarie 2022, şi se încheie şapte zile după închiderea Jocurilor Paralimpice, care se finalizează pe 13 martie”, se arată într-un comunicat al CIO.
Preşedintele CIO, Thomas Bach, a reiterat apelul la pace pe care l-a exprimat în discursurile sale la ceremonia de deschidere şi la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice.
Foto: Facebook / Ministerul Sportului

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sport

Ultima oră

Titlurile zilei