Avocatul Poporului: Măsura concediului fără plată pentru bugetari se ia doar prin lege

310
Avocatul Poporului consideră că impunerea a 10 zile de concediu fără plată pentru toți bugetarii poate fi obligatorie din punct de vedere juridic doar dacă este stabilită printr-o lege adoptată de Parlament sau printr-o ordonanță a Guvernului, potrivit unui comunicat remis, marți, NewsIn.

"Considerăm că impunerea a 10 zile de concediu fără plată pentru toți bugetarii poate fi obligatorie din punct de vedere juridic doar dacă este stabilită printr-o lege adoptată de Parlament sau sau printr-o ordonanță a Guvernului, emisă în condițiile articolului 115 din Constituție", se arată în comunicatul remis de Avocatul Poporului.

Potrivit articolului 115, Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice. Avocatul Poporului mai arată că, potrivit articolului 139 din Constituție, "impozitele, taxele și orice alte venituri ale bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege".

"Într-o asemenea viziune, apreciem că soluțiile și indicațiile transmise către agenții guvernamentali prin intermediul mass-media sau al adreselor unor funcționari din cadrul Ministerului Finanțelor Publice pot fi considerate măsuri pregătitoare care, însă, nu au și nu pot avea efecte juridice. Ele nu pot angaja răspunderea juridică a conducătorilor autorităților publice", se mai arată în comunicat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5343 secunde