Bursele din Asia cad, euro câștigă în fața dolarului, iar prețul petrolului scade

169
Bursele din Asia și-au continuat declinul, pentru a doua zi consecutiv, pe fondul crizei nucleare de la centrala Fukushima, iar euro a crescut față de dolar în urma semnalelor de majorare a dobânzii de intervenție a Băncii Centrale Europene, relatează Bloomberg, citată de Realitatea.net.


Indicele MSCI Asia Pacific Index a scăzut cu 0,1%, la 133,52 puncte, în timp ce indicele Topix a suferit cea mai mare cădere din ultimele două săptămâni, iar euro a câștigat 0,2% în fața dolarului.

Acțiunile japoneze au scăzut după ce Goldman Sachs Group Inc și-a redus estimările pentru creșterea economică a Japoniei, în urma detectării unui nivel fatal de radiații în afara construcției care adăpostește reactorul de la Fukushima Dai-Ichi .

Evoluția pozitivă a euro față de dolar este pusă pe seama declarației de marți a președintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, care a susținut că o rată a inflației de peste două procente ar reprezenta un motiv de îngrijorare. Potrivit analiștilor, sunt semnale clare că Banca Centrala Europeană va mări dobânda de intervenție de 1%.

La Bursa din Tokyo, indicele Topix a scăzut cu 0,9% iar indicele Nikkei 225 a pierdut 0,2%. Indicii de referință au scăzut de asemenea și în China și Indonezia, având însă o evoluție pozitivă în India, Coreea de Sud și Taiwan.

La Bursa din Bombay, indicele Sensex a crescut cu 0,8%, pe fondul scăderii, pentru a patra zi consecutiv, a prețului țițeiului.

Prețul petrolului cu livrare în mai a scăzut cu 0,1%, la 103,88 dolari pe baril, la Bursa din New York, iar petrolul Brent a fost cotat tot în scădere, cu 0,1%, la 114,68 dolari barilul, la Bursa din Londra. Această evoluție este legată și de ofensiva rebelilor libieni, care au recucerit, la sfârșitul săptămânii trecute, porturile petroliere Brega și Ras Lanuf, ajutați de raidurile aeriene, coordonate de Statele Unite, asupra pozițiilor guvernamentale.

Goldman Sachs a anunțat marți că economia Japoniei se va contracta în trimestrul următor și și-a reevaluat în scădere prognoza pentru anul fiscal care începe la 1 aprilie, de la 1,3%, la 0,7%. Randamentul titlurilor japoneze pe 10 ani a scăzut la 1,23% iar acțiunile Mizuho Financial Group Inc., a treia bancă din Japonia, după valoarea de piață, au pierdut 2,1 procente.

Potrivit analiștilor japonezi citați de Bloomberg, rămâne de văzut cum vor fi afectate bursele de criza nucleară, ținând cont și de faptul că amploarea pagubelor provocate de cutremurul din 11 martie este încă necunoscută.

La New York, euro s-a întărit la valoarea de 1,4120 dolari, de la 1,4087 dolari în ziua precedentă și a câștigat 0,2% în fața yenului, ajungând la valoarea de 115,30 yeni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4934 secunde