Încrederea în economia românească a scăzut în ianuarie mai mult decât în UE

508

Articole de la același autor

Indicele care măsoară încrederea în economia românească a coborât în ianuarie cu 5,1 puncte față de luna precedentă, într-o tendință similară celei de la nivelul întregii Uniuni Europene (UE), unde scăderea a fost, totuși, mai puțin pronunțată, potrivit raportului prezentat, joi, la Bruxelles.

La nivelul UE, indicele de încredere în economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a scăzut în ianuarie cu 3,3 puncte, până la 64,9 puncte - cel mai scăzut nivel de la lansarea acestui indicator în ianuarie 1985 -, ca urmare a scăderii drastice înregistrate în toate cele cinci sectoare luate în considerare (industrie, servicii, consum, comerț cu amănuntul și construcții), iar în zona euro, încrederea s-a redus cu 1,5 puncte, până la 68,9 puncte, reprezentând cel mai scăzut nivel, fapt ce confirmă amploarea recesiunii în întreaga Europă.

În prima lună din 2009, indicele a scăzut în România până la 79,6 puncte, nivel care cobooară țara pe locul patru în UE, după Bulgaria (84,2 puncte), Polonia (83,8 puncte) și Suedia (80,7 puncte).

În România au crescut indicele încrederii pe segmentul de servicii (cu 8 puncte) și cel pentru comerțul cu amănuntul (cu 2 puncte). În schimb, indicele încrederii în consum a coborât cel mai mult, cu 39 de puncte, pe partea de construcții, indicele a pierdut 19 puncte, iar indicele pentru încrederea în industrie a scăzut cu 10 puncte.

Cu excepția Estoniei, Luxemburgului, Maltei și Finlandei, celelalte state membre ale UE au raportat o diminuare a indicatorului de încredere în economie, potrivit raportului de conjunctură prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice și financiare din cadrul Comisiei Europene (CE).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8362 secunde