Polițiștii constănțeni previn delincvența juvenilă

212
Astăzi, Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, în colaborare cu Organizația Salvați Copiii România – Constanța au desfășurat o activitate pe linia prevenirii delincvenței juvenile la Liceul Teoretic "Lucian Blaga".
Această activitate se înscrie în cadrul Programului de Prevenire a delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, al cărui scop este de a diminua condițiile favorizante ale obiectivelor vizate.
Pe parcursul desfășurării întâlnirii, copiilor le-a fost explicată noțiunea de "delincvență juvenilă", li s-a recoamandat să nu se lase influențați de persoanele care îi îndeamnă să săvârșească infracțiuni și care le spun că nu o să pățească nimic, deoarece ei pot fi trași la răspundere, conform Codului Penal, începând cu vîrsta de 14 ani.
Totodată au fost prezentate măsurile educative și pedepsele care se dispun în cazul săvârșirii unei infracțiuni de către un minor și au fost dezbătute infracțiunile care se înscriu în sfera delincvenței juvenile, în special furturile și tâlhăriile. Copii au fost sfătuiți să își petreacă timpul liber în mod plăcut, să practice un sport, să evite compania prietenilor, despre care știu că au un comportament neadecvat în societate și să nu răspundă la agresivitatea fizică sau verbală.
O atenție deosebită a fost acordată consumului de alcool, droguri și plante etnobotanice, întrucât tinerii asociază din ce în ce mai des aceste substanțe cu noi modalități de distracție, devenind, fără să-și dea seama, dependenți. Oamenii legii sunt de părere că, deși mulți dintre noi consideră că "mie nu mi se poate întâmpla", totuși, trebuie să ne amintim că drogul nu alege. Oricine poate deveni dependent. Nimeni nu încearcă drogurile, gândindu-se că va ajunge dependent, iar momentul în care realizezi că totuși ești dependent poate fi prea târziu. Abia atunci îți dai seama câte ai pierdut: sănătate, familie, prieteni, loc de muncă, bani și poate chiar libertatea.
Organizația Salvați Copiii le-a explicat beneficiarilor ce anume presupune exploatarea copiilor prin muncă și le-a prezentat un film cu această tematică.
Activitatea s-a desfășurat sub forma unor discuții interactive cu elevii, aceștia fiind invitați să-și exprime părerea cu privire la aspectele abordate.
În acest scop, au fost distribuite materiale informative cu caracter preventiv și s-a discutat deschis cu elevii despre efectele consumului de droguri și plante etnobotanice. Totodată, au fost luate în discuție și tipurile acestora și simptomele prin care ne putem da seama dacă o persoană este sau nu consumatoare de droguri, oferindu-se recomandari preventive.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7709 secunde