Procurorii DIICOT audiază 27 de persoane în dosarul fraudelor bancare

1034
UPDATE: 11:50 - În urmă cu puțin timp, 27 de persoane au fost aduse la DIICOT Constanța urmând ca acestea să fie audiate în legătură cu infracțiunile bancare de care sunt acuzate.
Potrivit anchetatorilor, începând cu luna octombrie 2009, învinuiții au realizat pagini Web falsificate, clone ale unor pagini Web ale Bank of America și altor instituții bancare, urmate de transmiterea acestora, prin e-mail, către diferiți utilizatori, clienți ai instituțiilor financiare vizate. Aceste pagini conțineau un avertisment nereal, respectiv o înștiințare falsă cu privire la anularea ori restricționarea accesului clientului la contul lui bancar, cerându-le clienților să urmeze un link și să completeze un formular cu toate datele cerute (de exemplu: nume, data nașterii, adresa de domiciliu, număr de telefon, SSN, număr card, data expirării, CVV, codul PIN, etc.). După validarea formularului, acesta era transmis automat printr-o adresă de e-mail creată special în acest scop. Informațiile și datele confidențiale ale clienților, colectate în această manieră, au fost utilizate de către învinuiți pentru efectuarea mai multor transferuri frauduloase on-line, prin sistemul WESTERN UNION, din conturi de card aparținând unor cetățeni străini.
Învinuiții au introdus în sistemele informatice, utilizate pentru realizarea operațiunilor de plată online, ale sistemului WESTERN UNION, date informatice necorespunzătoare adevărului, rezultând transferuri financiare din conturile aferente unor instrumente de plată electronică aparținând unor cetățeni americani, cu utilizarea datelor acestora de identificare și ale cardurilor lor, urmate de încasarea sumelor de bani care proveneau din transferuri frauduloase realizate de către aceștia, de la ghișeele WESTERN UNION din orașul Constanța, Viena – Austria, Munchen – Germania și Praga – Cehia, de către diferite persoane.
Cercetările sunt continuate de procurori iar acțiunea a fost realizată și cu ajutorul ofițerilor Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite la București. Mai multe detalii puteți afla în ziarul "Cuget Liber" de mâine.
***

UPDATE 10:40 - Un număr de douăzeci de persoane suspectate de fraude bancare atât în România, cât și în SUA au fost ridicate în urma a 36 de percheziții făcute, luni dimineață, în trei județe, cele mai multe în județul Constanța, potrivit Mediafax.ro.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Raluca Seucan, a declarat pentru MEDIAFAX că luni dimineață au avut loc 36 de percheziții, dintre care 32 în județul Constanța, două în București și două în județul Harghita pentru prinderea unor suspecți de fraude bancare prin skimming sau phishing, care operau atât în România, cât și în SUA.

Polițiștii au informații că suspecții se ocupau cu fraude bancare prin skimming sau phishing și accesau în mod ilegal conturi bancare ale unor ceățeni din România și SUA.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în urma perchezițiilor au fost ridicate douăzeci de persoane, acestea fiind duse la audieri la sediul DIICOT Constanța.

La acțiune participă 350 de polițiști, jandarmi și ofițeri ai Direcției Generale de Informare și Protecție Internă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7335 secunde