UPDATE - De joi, România va fi ferită de al doilea nor de cenușă

426
UPDATE 14:30 - Primul nor rezultat din emisia vulcanică din Islanda a traversat deja România, ieșind din țară duminică, la ora 5:00 dimineața, potrivit directorului ANM, Ioan Stan, citat de Realitatea.net. Și totuși, întrucât emisia nu s-a oprit, se formează în continuare un nor poluant, care coboară în parte și spre Europa. În aceste condiții, spune Stan, România va fi mai ferită începând abia de joi.
"Cea mai mare parte din emisie se duce pe direcția vest-est, traversează partea de nord a continentului și se duce spre Rusia, dar o parte din emisie coboară spre Europa, în continuare", a spus Ioan Stan, președintele Administrației Naționale de Meteorologie.

Această situație durează, însă, avertizează Stan. "Posibilitatea să vină în continuare emisie de cenușă vulcanică spre Europa, deci și spre România, e mai mult până joi. De joi, se schimbă puțin, apare dorsala Mediterană care blochează circulația dinspre nord-vest, și România și sudul Europei sunt mai ferite de noile emisii de cenușă, care continuă să vină", a explicat Sandu.

***


Spațiul aerian al României rămâne închis până mâine la ora 12, a stabilit astăzi Comitetulu pentru Situații de Urgență, informează www.guv.ro.
"Norul vulcanic acoperă, în acest moment, tot teritoriul României, însă nu există depășiri ale concentrațiilor maxime admise ale poluanților măsurați în 143 de stații automate de monitorizare. Asta înseamnă că nu există nicio problemă cu calitatea aerului în România", a anunțat primul-ministru Emil Boc la finalul reuniunii Comitetului pentru Situații de Urgență, convocat astăzi la Palatul Victoria pentru a analiza impactul asupra României al norului de cenușă produs de erupția vulcanică din Islanda.

În ceea ce privește impactul asupra populației, șeful Executivului a anunțat că "nu există recomandări pentru sănătatea românilor, cel puțin până mâine la ora 12, dar în funcție de evoluțiile viitoare și de informațiile pe care le vom primi de la Comitetul pentru securitatea sănătății al UE, de la Centrul pentru controlul bolilor al Uniunii Europene, și de la Organizația Mondială pentru Sănătate, vom aplica măsurile necesare dacă se impune". Emil Boc a precizat că în nicio țară europeană nu au fost dispuse măsuri privind protecția suplimentară a sănătății populației, până în acest moment.

De asemenea, Comitetul pentru Situații de Urgență întrunit astăzi a decis ca spațiul european al României să rămână închis până mâine la ora 12, cu excepția zborurilor de survol la peste 8.000 de metri. Premierul Emil Boc a precizat că următoarea decizie în privința traficului aerian va fi luată mâine la ora 10, exprimându-și speranța că mâine vor putea fi redeschise unele aeroporturi. Primul-ministru a ținut să menționeze însă, că decizia României a fost luată în conformitate cu dispozițiile și informațiile primite de la Eurocontrol, organismul european de reglementare în privința traficului aerian.

Premierul Emil Boc a convocat următoarea reuniune a Comitetului pentru Situații de Urgență mâine, 19 aprilie 2010, la ora 10.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6545 secunde