21 de copii abandonați în maternitate, de la începutul anului

1837
2

Articole de la același autor

Deși sunt copii, sunt condamnați la o viață lipsită de afecțiune și alint. În fiecare an, zeci de micuți sunt abandonați în maternitățile spitalelor din județul Constanța. Numai de la începutul anului, 21 de copii au fost abandonați de ființele care le-au dat viață. O altă formă de abandon practicată este cea prilejuită de plecarea părinților la muncă în străinătate.

Mamele tinere, necăsătorite, respinse de familie, fără niciun venit, sunt cele care se tem de consecințele acțiunilor lor. În loc să le asigure copiilor un mediu protector și să-și asume responsabilități, aleg metoda cea mai simplă: își părăsesc odraslele în spital, imediat după ce le dau viață. Nu contează că pruncul nu poate face față singur greutăților vieții, îl abandonează. Cei mai mulți dintre cei părăsiți sunt sănătoși și au nevoie să crească într-o familie.

Anul trecut, 80 de copii părăsiți în Maternitate
Potrivit informațiilor furnizate de Mirela Gene, director general adjunct în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța (DGASPC), anul trecut au fost 80 de copii părăsiți la naștere în secțiile de maternitate și pediatrie ale spitalelor de pe raza județului Constanța: "Dintre aceștia, 32 au fost reintegrați în familia naturală, 42 au fost plasați asistenților maternali profesioniști, trei au fost plasați în centre rezidențiale și pentru un copil a fost instituită măsura de plasament în cadrul familiei extinse".
În ceea ce privește situația numerică a copiilor părăsiți în spitale în perioada 1 ianuarie - 9 martie 2009, în județul Constanța au fost înregistrate 21 de cazuri noi de abandon. Astfel, 17 copilași au fost părăsiți în Maternitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, trei la Spitalul Municipal Medgidia și unul la Spitalul Municipal Mangalia. "Pentru cei 21 de copii părăsiți, direcția a identificat soluții, pentru nouă dintre aceștia s-a reușit reintegrarea în familia naturală, iar pentru cinci dintre copii s-a dispus plasamentul în regim de urgență la unul dintre asistenții maternali profesioniști", ne-a declarat Mirela Gene.
Conform legislației în vigoare, responsabilitatea creșterii și educării copilului aparține familiei, în primul rând, apoi autorităților locale și în ultimul rând statului. "Întotdeauna milităm pentru a-i reintegra în familia naturală, dar dacă acest lucru nu este posibil, identificăm o altă soluție, respectiv instituirea unei măsuri de protecție specială", a mai spus directorul general adjunct al Direcției de Protecție a Copilului.

Meseria de părinte înlocuită cu un job peste hotare
O altă formă de abandon practicată este atunci când părinții pleacă să muncească în străinătate. Micuții sunt lăsați în grija rudelor, mulți în grija bunicilor, dar și prietenilor, vecinilor.
Pe parcursul trimestrului IV al anului 2008, aproape 2.900 de părinți au plecat în străinătate să muncească. În urma lor au rămas 3.456 de copii.
Unii dintre copiii abandonați nu au împlinit nici măcar un anișor, dar asta nu i-a împiedicat pe părinți să plece la muncă peste hotare și să găsească pe altcineva care să le facă meseria. Potrivit statisticilor oferite de DGASPC Constanța, 26 de copii cu vârsta mai mică de un an nu au crescut lângă părinți.
Cifra este mult mai alarmantă cu cât vârsta micuțului crește: 65 de copii de unul-doi anișori au avut părinții plecați la muncă în străinătate, iar 1.037 de copii cu vârsta între 10-13 ani nu s-au putut bucura de Crăciunul în familie.
La data de 9 martie, când ne-au fost nouă furnizate datele, 565 de copii erau în sistem rezidențial la DGASPC Constanța.

Comentează știrea

elena
16 iulie 2011
abandon

si eu cunosc un caz de o ruda apropiata care are 4 copii si vine si al 5lea si nu il poate intretine si nu stie ce sa faca unde sa se informeze nu il poate intretine si il abandoneaza sigur intrebarea mea este ,ce poate face unde sa il lase si ce poate face in situatia asta de pastrat nici nu se pune problema va multumesc

emy
18 iulie 2011
ingeras

buna elena,eu si sotia mea suntem o familie pe jumatate fericita,asta pt ca nu avem si noi un ingeras intre noi,suntem foarte interesati sa adoptam un sufletel si sa-i daruim un camin cald alaturi de noi, te rog sa ne contactezi la nr.:0762667165 sau la id:emyionita, te rog sa ne contactezi sa discutam despre ingeras

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9534 secunde