29 de zile de post și rugăciune pentru musulmani

1940
Musulmanii din întreaga lume intră astăzi în luna Ramazan. Este a noua lună a calendarului islamic și cea mai importantă pentru credincioșii musulmani.
Începând de astăzi, timp de 29 de zile, musulmanii postesc de la răsăritul până la apusul soarelui. Postul de peste zi, care constă în interdicția de a mânca, a bea sau a întreține relații intime, este completat de rugăciunea din timpul nopții care este un alt element ce ține de această perioadă a anului islamic. Nu sunt obligați să postească bătrânii, femeile lăuze, bolnavii incurabili și copiii.
Tot specific perioadei de Ramazan este și iftarul. Este masa de seară care se servește zilnic, de obicei alături de familie și prieteni, după apusul soarelui. De asemenea, pe parcursul celor 29 de zile, musulmanii cu posibilități materiale împart bunuri către cei mai săraci membri ai comunității.
Postul Ramazanului este un act de pietate și recunoștință față de Allah, cel care i-a revelat Profetului Muhammed Cartea Sfântă, Coranul. Tradiția islamică spune că tot în această perioadă porțile paradisului sunt deschise, iar cele ale iadului se închid.
În toată perioada postului de Ramazan, geamiile și moscheile de pretutindeni sunt deschise în fiecare noapte.
Un moment important pentru credincioșii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr (Kadîr Gecesi) care anul acesta este în noaptea de 26/27 septembrie. În această noapte se spune că s-a coborât și Cartea Sfântă, Coranul. Tradiția spune că, tot în această noapte, dorințele sunt îndeplinite.
Luna Ramazan se va încheia pe 30 septembrie când vor debuta cele trei zile de Ramazan Bayram.
Luna care începe astăzi este întâmpinată cu urarea "Ramazan Ayi Hayrli ve Mübarek Olsun!".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9934 secunde