Actrița Sharon Stone împlinește 60 de ani

256
Actrița Sharon Stone împlinește 60 de ani - sharonstone-1520708496.jpg

Articole recomandate

Actrița Sharon Yvonne Stone s-a născut la 10 martie 1958, în orășelul Meadville din Pannsylvania, SUA.


A învățat la Liceul Saegertown din Pennsylvania, iar la împlinirea vârstei de 15 ani a început să urmeze cursurile Universității Edinboro din același stat, de unde a obținut licența în arte frumoase. În ciuda pasiunii pentru pictură, sculptură și gravură, marele său vis a fost actoria, inspirată fiind de eroii săi din copilărie, Fred Astaire și Ginger Rogers, potrivit http://www.imdb.com.


La vârsta de 17 ani, a cucerit titlul de Miss Crawford County, fiind apoi remarcată de casa de modă Eileen Ford. Aici a avut primele contacte cu camera de luat vederi, jucând în câteva clipuri publicitare. Sharon Stone a debutat pe marele ecran în ''Stardust Memories'', din 1980, în regia lui Woody Allen, deși rolul avut a fost nesemnificativ. A obținut un rol ceva mai consistent în pelicula horror a faimosului regizor Wes Craven, ''Deadly Blessing'', din 1981. Au urmat câteva roluri secundare în ''King Solomon's Mines'' (1985) și ''Action Jackson'' (1988).


Primul mare rol al lui Sharon Stone a fost Lori în blockbuster-ul ''Total Recall'' (1990), regizat de Paul Verhoeven, cu Arnold Schwarzenegger în rol principal. În același an, a pozat nud pentru revista Playboy.


Peste numai doi ani, a jucat unul dintre cele mai memorabile roluri ale sale, cel al scriitoarei Catherine Tramell din ''Basic Instinct'', în regia aceluiași Paul Verhoeven, avându-l partener de platou pe Michael Douglas. Scena interogatoriului a rămas în istoria cinematografiei mondiale, iar pentru întreaga sa prestație din film a fost nominalizată la Globul de Aur și a câștigat categoriile de Cea mai dezirabilă femeie și Cea mai bună actriță la Premiile MTV Movie din 1993.


A jucat, cu un succes moderat, în peliculele ''Silver'' (1993) și ''Intersection'' (1994), din distribuția acestuia din urmă făcând parte și Richard Gere. În 1994, a jucat alături de Sylvester Stalonne în ''The Specialist'', iar un an mai târziu alături de Gene Hackman în ''The Quick and the Dead''.


Totuși, rolul vieții sale a fost Ginger McKenna, în filmul ''Casino'' al lui Martin Scorsese, în care l-a acompaniat pe Robert De Niro. Acest rol i-a adus prima și, deocamdată, singura nominalizare la Oscar, precum și Globul de Aur pentru Cea mai bună actriță a anului 1996.


Au urmat filmele ''Diabolique'' (1996), ''Last Dance'' (1996). În 1998, a jucat în ''Mighty'', pentru prestația sa fiind nominalizată la Globul de Aur, performanță reușită și în 2000 pentru filmul ''The Muse''.


În 2004, a obținut Premiul Emmy pentru rolul din serialul ''The Practice'' la categoria Cea mai bună actriță invitată.


A revenit în pielea scriitoarei Catherine Tramell în 2006, în thriller-ul erotic ''Basic Instinct 2'', însă filmul nu a avut succesul scontat, nici la critici, nici la marele public.


Printre cele mai recente filme în care a fost distribuită se numără: ''Bobby'' (2006); ''Lovelace'' (2013) și ''Fading Gigolo'' (2013).


În 2018, poate fi urmărită în mini-seria ''Mosaic'' în rolul Olivia Lake, autoare și ilustratoare de cărți pentru copii.


A primit propria stea pe Hollywood Walk of Fame în 1995, iar în 2005 a fost răsplătită cu Premiul Special pentru contribuția sa la cinematografie internațională în cadrul Festivalului de la Karlovy Vary. În 1995, revista Empire a inclus-o în topul celor mai atrăgătoare staruri din istoria cinematografiei, pe locul 49. A făcut parte din juriul Festivalului de la Cannes în 2002. Trei ani mai târziu, a primit din partea președintelui Festivalului de la Cannes, Gilles Jacob, distincția de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor al Franței.


Este implicată în diverse campanii umanitare, în special cele pentru strângerea de fonduri dedicate găsirii unui leac pentru HIV. Pentru activitatea sa în acest sens, a primit Premiul Umanitar din partea Fundației Harvard și Premiul Summit-ului Păcii.


A fost căsătorită cu producătorul de televiziune Michael Greenburg din 1984 până în 1986. S-a recăsătorit cu jurnalistul Phil Bronstein în 1998, dar nici această căsnicie nu a fost de durată, divorțul dintre cei doi fiind pronunțat în 2004. Are trei copii adoptați.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.512 secunde