Aderarea României la Schengen, pusă în pericol de Franța și Germania

488
Aderarea României la Schengen, pusă în pericol de Franța și Germania - schengen-1334929789.jpg
Scrisoarea ministrului francez de interne și a omologului german, care propun posibilitatea reinstituirii controalelor la frontierele naționale în interiorul Schengen reprezintă o nouă amenințare pentru speranțele României de a deveni membră a acestui spațiu, scrie Deutsche Welle, citat de NewsIn.

Scrisoarea semnată de ministrul francez de interne, Claude Guéant, și omologul german, Hans-Peter Friedrich, survine cu o săptămână înainte de reuniunea miniștrilor de interne din UE, prevăzută să se desfășoare la Luxembourg (în 26 aprilie).

Ideea nu este nouă, ea fiind lansată de Franța anul trecut, în contextul unui nou val de imigrație provocat de "revoluțiile" din țările arabe. Este adevărat că președintele Franței, Nicolas Sarkozy, a amenințat recent că va suspenda în mod unilateral participarea Franței la acordul Schengen dacă sistemul nu va fi reformat, dar el nu făcea decât să reia pe un ton de campanie propuneri mai vechi și pe care, în primăvara anului trecut, Danemarca le și experimentase în premieră.

Noutatea constă însă în faptul că Germania și Franța tind să restrângă puterea Comisiei Europene și să delege responsabilitatea frontierelor Consiliului European, adică reuniunii șefilor de stat și în subsidiar Consiliului de miniștri. În scrisoarea celor doi miniștri de interne se arată că, după perioada maximă de 30 de zile în care a fost reinstituit controlul național, Comisia va recomanda Consiliului să mențină sau să ridice restricția. Prin urmare nu Comisia, ci Consiliul va fi în măsură să ia o decizie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2635 secunde