România și Bulgaria invită patru state din regiune să adere la proiectul de spațiu aerian comun

305
România și Bulgaria invită patru state din regiune să adere la proiectul de spațiu aerian comun - tarom-1334919526.jpg
România și Bulgaria vor invita Republica Moldova, Serbia, Muntenegru și Macedonia să adere la proiectului Danube FAB, prin care va fi instituit un bloc funcțional de spațiu aerian comun, care nu va mai fi dictat de granițele geografice, procesul fiind parte a unui proiect UE.
România și Bulgaria au semnat în luna decembrie a anului trecut un acord pentru înființarea blocului funcțional de spațiu aerian (Danube FAB) prin care cele două state vor avea un singur spațiu comun.

Uniunea Europeană a inițiat în 2004 proiectul "Cer Unic European" (Single European Sky – SES) pentru a crea un spațiu aerian integrat, prin stabilirea unor norme comune în statele membre.

SES presupune crearea unor "blocuri funcționale de spațiu aerian" proiectate dincolo de granițele naționale și care au în vedere fluxurile de trafic. Noile criterii de configurare a spațiului vor depinde de necesitățile tehnice și operaționale, nu de granițele geografice.

"Succesul acestui proiect cu un puternic impact regional este demonstrat și de intenția unor state vecine de a adera ca membri observatori sau cu drepturi depline ai Blocului de Spațiu Aerian, și aici vorbim de Republica Moldova, Serbia, Muntenegru sau de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Am vorbit cu omologul bulgar Moskovski în acest sens și am convenit să trimitem scrisori oficiale de invitare a acestor state să adere la proiectul DANUBE FAB", a declarat, într-un comunicat, ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare.

Acordul Danube FAB este al cincilea pentru instituirea unui bloc de spațiu aerian funcțional din cele nouă care sunt prevăzute la nivel european.

Costul total al proiectului este de 5,03 milioane euro, din care 2,5 milioane euro reprezintă fonduri europene din Fondul TEN-T, restul sumei fiind acoperită de ROMATSA (România) și BULATSA (Bulgaria).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3484 secunde