Înaltul comisar ONU, Navi Pillay:

"Al-Assad ar trebui să răspundă pentru crime de război"

139
Înaltul comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Navi Pillay, a afirmat, sâmbătă, că președintele sirian Bashar al-Assad ar trebui judecat pentru crime de război și a făcut apel la o acțiune imediată din partea comunității internaționale, inclusiv o posibilă intervenție militară, scrie Reuters. 


Navi Pillay și-a reiterat apelul pentru ca președintele sirian să fie adus în fața Curții Penale Internaționale pentru a da socoteală pentru acțiunile forțelor sale în cadrul războiului civil care, potrivit ONU, s-a soldat cu circa 70.000 de morți în 22 de luni de lupte.

Întrebată dacă al-Assad ar trebui cercetat pentru crime de război, ea a răspuns: "Nu este, dar ar trebui să fie. Acesta este apelul meu puternic pe care l-am făcut și acum 18 luni. Ținând cont de dovezi, am afirmat că aceste crime împotriva umanității și crime de război din Siria sunt comise de forțele președintelui Assad, de forțele sale de secu-ritate și de alte grupări aliate cu el. Ar trebui să existe o sesizare din partea Consiliului de Securitate către Curtea Penală Internațională. Aș descrie acțiunile lui Assad ca dovezi de crime împotriva umanității și crime de război, împotriva propriului său popor".

Marile puteri sunt împărțite în ceea ce privește modalitățile de a opri escaladarea violenței din Siria, iar Consiliul de Securitate este puțin probabil să trimită acest caz la Haga, în fața Curții Penale Internaționale, care nu este o formațiune oficială a Națiunilor Unite. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3465 secunde