ONU susține intervenția franceză în Mali

184
ONU susține intervenția franceză în Mali - bankimoon-1358237900.jpg
ONU a susținut noaptea trecută intervenția militară franceză în Mali pentru a evita preluarea controlului de către radicalii islamiști asupra statului african, solicitând totodată un proces politic de reconciliere națională, transmite EFE.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, 'salută faptul că partenerii bilaterali au răspuns, la cererea și cu consimțământul guvernului din Mali, solicitării de ajutor pentru a frâna avansul îngrijorător către sud al grupurilor armate și teroriste', a declarat purtătorul de cuvânt al lui Ban Ki-moon într-un comunicat de presă. 
Ban și-a exprimat încrederea că aceste acțiuni 'pot contribui la frânarea celei mai recente ofensive' a rebelilor islamici care au legături cu Al Qaida, pe măsură ce continuă eforturile de implementare a rezoluției 2085 a Consiliului de Securitate a ONU. 
Rezoluția 2085, adoptată la 20 decembrie și al cărei scop este restabilirea ordinii constituționale și a integrității teritoriale a Mali, autorizează desfășurarea unei forțe internaționale, în special africană, pentru a recuceri nordul Mali din mâinile islamiștilor, dar și începerea unui proces de reconciliere politică la Bamako și negocieri cu grupările rebele din nord care s-ar disocia de terorism. Forța internațională ar urma să fie compusă din 3.000 de militari, iar rezoluția îi permite acesteia să intervină în Mali, în absența unei soluții negociate. 
'Franța are înțelegerea și sprijinul tuturor membrilor', a declarat la rândul său ambasadorul francez la ONU, Gerard Araud, după reuniunea de urgență a acestui organism al ONU, desfășurată la cererea Parisului. Araud a insistat că Franța acționează în conformitate cu rezoluțiile Consiliului de Securitate 2056, 2071 și 2085. El a mai spus că țara sa a primit oferte de sprijin aerian logistic din partea SUA, Canadei, Marii Britanii, Belgiei și Danemarcei. 
Potrivit unei analize BBC, sprijinul exprimat de Consiliul de Securitate pentru intervenția militară franceză este un semn de profundă îngrijorare la nivelul acestui organism în legătură cu creșterea puterii și controlului pe care îl dețin grupurile extremiste din Mali.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1718 secunde