Conform unui raport al Departamentului american de Stat

Al-Qaida este în declin, dar rămâne o amenințare serioasă

308
Al-Qaida este în declin, dar rămâne o amenințare serioasă - terorist-1343826523.jpg
Rețeaua al-Qaida este în declin după moartea lui bin Laden și a mai multora dintre liderii acesteia, dar ramificațiile sale rămân o amenințare serioasă pentru anumite regiuni vulnerabile, a precizat Departamentul american de Stat în raportul său anual asupra terorismului.

Raportul constată că, anul trecut, s-a înregistrat cel mai mic număr de atacuri teroriste din anul 2005, transmit agențiile internaționale de presă. În timp ce gruparea de bază a rețelei al-Qaida a fost slăbită, alte grupări afiliate acesteia au câștigat teren, dând exemplul ramurii al-Qaida din Peninsula Arabică, considerată în mod special o amenințare serioasă.

În plus, în ciuda declinului, al-Qaida a reușit să se adapteze noilor circumstanțe și "a dovedit că este rezistentă și are capacitatea de a conduce atacuri la nivel regional și transnațional, iar acest lucru constituie o amenințare serioasă și durabilă la adresa securității noastre naționale", avertizează raportul.

Se atrage atenția și asupra grupării al-Qaida din Maghrebul Islamic, activă în zona Sahel-ului și care a reușit să se finanțeze cu ajutorul fondurilor primite în schimbul eliberării străinilor sechestrați.

Documentul mai atenționează că "Iranul este principalul susținător mondial al terorismului", finanțând și susținând grupări militare și teroriste din Orientul Mijlociu. De asemenea, influența crescândă a acestei țări în America Latină este considerată în raport principalul obstacol în lupta antiteroristă din această regiune. Cuba apare din nou pe lista neagră a statelor care sprijină acțiunile teroriste, ea fiind acuzată în raport că oferă adăpost militanților ETA și că a furnizat sprijin politic și medical gherilelor FARC din Columbia.

v v v

Deși anul trecut nu au avut loc atentate pe teritoriul american, în document se menționează preocuparea față de amenințările ce pot proveni chiar din interiorul SUA, unde în ultimii ani mai multe persoane "aparent antrenate de al-Qaida și de ramurile sale" au încercat să comită atentate.

Este reamintit și rolul grupărilor Hamas și Hezbollah, care "au în continuare un rol destabilizator în Orientul Mijlociu" și relații foarte bune cu regimurile din Siria și Iran. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5544 secunde